Naslovna Kultura In memoriam: Goran Vučković (1965-2019)

In memoriam: Goran Vučković (1965-2019)

2238
0

U selu Rečka kod Negotina iznenada je u 54. godini preminuo pesnik i publicista Goran Vučković, sekretar Umetničkog udruženja Krajinski krug, urednik časopisa “Riznica” i vlasnik KID “Leksika”.

Portret Gorana Vučkovića, rad slikarke Violete Kevro iz Kostolca

Goran Vučković, rođen 3. januara 1965. godinu, pesnik, prozaista i publicista, autor je zbirki pesama: “Кorak do pesništva”, “Zavičajna zvona zvone”, “Pevanje i nemlje”, “Šarenilom kroz detinjstvo”, “Nešto iz rukava”, “Snovi i maštanja”.

Njegove pesme zastupljene su u nekoliko antologija, a sam je priredio antologiju poezije Timočke krajine Zvuci timočke lire, izbor tekstova o knjigama profesora Ljubiše Rajkovića Кoželjca…

Objavljivao je u zbornicima, listovima i časopisima: Кrajinski vidokrug, Timok, Buktinja, Bdenje, Razvitak, Danas, Кnjiževnost, Svitak, Torlak, Savremenik, Sabornik, Haiku novine i drugim.

Dobitnik je nagrada Dositej Novaković, Mirko Petković i povelje “Blagodarje” Udruženja književnika Srbije.

Bio je urednik Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Buktinja”, urednik i pokretač časopisa “Plamičak”, podlistka “Buktinje”, osnivač i glavni i odgovorni urednik Časopisa “Riznica”, kao i Književno izdavačkog društva “Leksika”, koja je publikovala brojne pesničke zbirke, među kojima i „Somnabulia Balcanica“ Adama Puslojića koja je dobila nagradu “Vasko Popa” za najbolju pesničku knjigu izdatu 2016. godine.

Goran Vučković biće sahranjen u četvrtak, 30. maja u selu Rečka na mesnom groblju u 12 sati.