Naslovna Kultura In memoriam: Dragoljub Stajković (1950 – 2021)

In memoriam: Dragoljub Stajković (1950 – 2021)

2467
0

U Kobišnici je u 71. godini preminuo Dragoljub Stajković Stajk, slikar, grafičar, jedan od najautentičnijih likovnih umetnika Negotinske krajine i Srbije u celini.

Umetnik specifičnog likovnog izraza, poetike i kolorita, Dragoljub Stajković Stajk rođen je 1950. godine u Kobišnici kod Negotina. Srednju umetničku školu u Nišu, odsek grafika završio je 1972. godine.

Školovao se u Parizu na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti  (École nationale supérieure des Beaux-Arts), na odseku za slikarstvo i grafiku, u klasi profesora Žorža Daja, kod koga je i diplomirao 1979. godine, a potom se usavršavao u Holandiji i Italiji.

Izlagao je na Pariskom salonu 1978. godine, izložbi koja okuplja najbolje slikare sveta, na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije, a svoja dela predstavio je i u Konstanci u Nemačkoj, u Burges sali 2002. i 2004. U Negotinu se predstavio, između ostalih, jubilarnom  izložbom povodom tridesetogodišnjice svog umetničkog rada 2001. godine,  pod pokroviteljstvom tadašnjeg ministra kulture, Branislava Lečića, kao i izloožbom na Festivalu vlaške muzike “Gergina”, 2014. godine.

Veliki broj njegovih slika deo privatnih i galerijskih kolekcija širom Evrope, od Nemačke, Austrije, preko Holandije, Italije, Švedske, Švajcarske i drugih zemalja.

Jedan je od osnivača umetničkog udruženja “Krajinski krug”. Njegova dela krase brojne knjige i publikacije. Bio je i realizator projekta “Balkanski slikari” u Breganzu u Austriji.

Dragoljub Stajković biće sahranjen u četvrtak, 12. avgusta u 13 časova na kobišničkom groblju.