Naslovna Društvo In memoriam: Dragana Vojinović  (1969 – 2022)

In memoriam: Dragana Vojinović  (1969 – 2022)

8437
0

U Francuskoj je posle duge i teške bolesti u 53. godini preminula Dragana Vojinović, rođena Filčić,  poreklom iz Prahova kod Negotina, vitez francuske Legije, dugogodišnji aktivista na unapređenju školstva, kulture, socijalne i porodične politike u Francuskoj.

Dragana Vojinović je nakon završene osnovne škole u Prahovu završila Pedagošku akademiju u Negotinu, kasnije i vranjski Učiteljski fakultet Univerziteta u Nišu. U Francusku je otišla devedesetih godina prošlog veka, gde je u mestu Les Fins inicirala otvaranje produženog boravka u školama, po uzoru na one u svojoj zemlji, postavši i glavni koordinator tog projekta a kasnije i učitelj-vaspitač.

Za nju se vezuju i brojni drugi projekti kao što su “Komšijska fešta” koja poziva stanovništvo na druženje, uklanjajući različitosti, ali i projekti u oblasti socijalne politike i obrazovanja, budući da je zahvaljujući svom angažovanju u lokalnoj zajednici bila i višegodišnja prva potpredsednica opštine Morto, zadužena upravo za ovaj sektor.

Istakla se i u  mnogim projektima namenjenim osobama treće starosne dobi, a sa uspehom je organizovala  i radionice i predavanja za adolescente i omladinu o borbi protiv alkohola i droge, a za strance učenje francuskog jezika i kulture, kao i otkrivanje grada i okoline.

Draganino angažovanje nije prošlo nezapaženo pa je Morto, na granici sa Švajcarskom, 2005, uz veće i poznatije gradove, dobio priznanje “Lovori bratstva” za socijalnu politiku. Naša Krajinka je 2008. ponovo izabrana za potpredsednika opštine, a 2014. za zamenika predsednika. Obavljala je i fukciju predsednika Komisije za školstvo, kulturu, omladinu i porodičnu politiku.

Dragani je 2011. za zasluge uručeno jedno od najprestižnijih francuskih priznanja, orden viteza u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske, drugo po rangu odlikovanje u toj državi, koje je dobila na predlog tadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Dragana Vojinović preminula je 8. juna posle teške i duge bolesti, a biće sahranjena 11. juna u Mortou.