Naslovna Kultura Događaji In memoriam: dr Ljubiša Rajković Koželjac 1940 – 2020.

In memoriam: dr Ljubiša Rajković Koželjac 1940 – 2020.

1035
0

U Zaječaru je sinoć tragično nastradao dr Ljubiša Rajković Koželjac, profesor u penziji, pesnik, književnik, antologičar i esejista od posledica saobraćajne nezgode. Na njega je u večernjim satima u ulici 7. septembra naletelo putničko vozilo zaječarskih registarskih oznaka kojim je upravljao muškarac srednjih godina.

Ljubiša Rajković Koželjac; Foto: NG Portal

Ljubiša Rajković Koželjac (Koželj, 4. februar 1940 – Zaječar, 4. mart 2020.), profesor srpskog jezika i književnosti, tokom svoje radne karijere službovao je u Minićevu kod Knjaževca, Halovu kod Zaječara, Negotinu, Rožajama i Konjusima kod Andrijevice, bio je prosvetni savetnik u Međuopštinskom prosvetno-pedagoškom zavodu u Zaječaru i lektor u Francuskoj.

Radio je i u prištinskom Institutu za izučavanje kulturne baštine Srba na Kosovu i Metohiji, a karijeru je završio u zavičajnom odeljenju zaječarske Matične biblioteke “Svetozar Marković”.

Magistirirao je 1973. na temu “Jezik i stil u Deobama Dobrice Ćosića”, a doktorirao 1994. na Filološkom fakultetu u Prištini na temu “Lirske narodne pesme jugoistočne Srbije”.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore.  Publikovao je više od stotinu naslova poezije, proze, aforizama, ali brojna naučna dela iz oblasti jezika i književnosti, istorije, etnologije, antropologije…

Dobitnik je Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Beograda 2006.

U Negotinu je, pored toga što je predavao svojevremeno u hemijskoj školi bio rado viđen gost i saradnik Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, ali i negotinskih časopisa “Riznica” Gorana Vučkovića i “Buktinja” Krajinskog književnog kluba.

Dr Ljubiša Rajković Koželjac biće sahranjen u petak, 6. marta u 14 časova na zaječarskom Starom groblju.