Naslovna Kultura In memoriam: Dimitrije Mikan Obradović (1940 – 2024)

In memoriam: Dimitrije Mikan Obradović (1940 – 2024)

1385
0

U Beogradu je nedavno preminuo u 84. godini Dimitrije Mikan Obradović, kompozitor, etnomuzikolog, frulaš, dugogodišnji muzički urednik Radio Beograda.

Dimitrije Mikan Obradović rođen je 1940. godine u Negotinu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Fakultet muzičke umetnosti, odsek za istoriju muzike i folklor, završio je u Beogradu, a 1969. započeo je radnu karijeru kao muzički urednik najpre na Drugom, a kasnije na Prvom programu.

Spada u red najznačajnijih srpskih umetnika koji su zaslužni za brojne sačuvane autohtone melodije iz našeg nasleđa, koje je beležio, snimao na terenu,  melografisao i stilizovao “na jedinstven umetnički način, stvarajući polifonije kakve danas uživaju popularnost u svetu”.

Za svoj diplomski rad istraživao je u istočnoj Srbiji i Homolju originalnu čobansku frulu, čak 126 odabranih primeraka, proučavajući melodijske mogućnosti svake od njih.

Isticao se i svojim sviračkim umećem na fruli, raskošnim aranžerskim sposobnostima i interesantnim kompozitorskim radom u duhu narodne muzike. Sa svojim orkestrom i pevačima snimio je veliki broj pesama i kola, koje su nagrađene srebrnim, zlatnim i dijamantskim pločama.

Pisao je i muziku za decu, a ploča “Al’ je lep ovaj svet“ na stihove Jovana Jovanovića Zmaja i u izvođenju dečijeg horskog ansambla “Kolibri” osvojila je gran pri svih radio-stanica Jugoslavije, dok su sve pesme sa ovog albuma ušle u obaveznu muzičku literaturu osnovnih škola.

Komponovao je i muziku za filmove i serije: “Radio vihor zove Anđeliju”, “Zlatna praćka”, “Ljubi, ljubi al glavu ne gubi”, “Kakav deda, takav unuk”, “Dud”, “Ujed”, “Sluga”, “Priče preko pune linije”…

Njegove emisije “Selo veselo”, “Autobus u pola šest”, “Dragovanje”, “Riznica” i druge, ali i čuvena “Od zlata jabuka”, čiji je prvi muzički urednik bio, izdvojile su se tematskim sadržajima.

Za ediciju “Zapisano u vremenu” u izdanju PGP RTS uredio je tri trostruka kompakt diska o Vlastimiru Pavloviću Carevcu, Kseniji Cicvarić i Radojki Živković.

Sa Biljom Krstić na „Mokranjčevim danima“, 2017.

Sarađivao je rado i sa krajinskim umetnicima Dragoslavom Genčić, Božidarom Janucićem, Miletom Paunovićem kome je posvetio jednu od svojih emisija i publikaciju “Mile Paunović – čarobnjak trube” koju je 2006. publikovalo negotinsko Udruženje “Gergina”, kao i njegove publikacije o Januciću i Iliji Iki Petrišoroviću.

Dugogodišnji je učesnik “Mokranjčevih dana”, čiji je čan Organizacionog odbora i Programske komisije bio u periodu od 1991. do 1993. Dva puta je nagrađen drugom nagradom na Jugoslovenskom konkursu za horsku kompoziciju “Stevan Mokranjac” u Negotinu na “Mokranjčevim danima” 1975. i 1980. Kompozicije i aranžmani su mu izvođeni na Festivalu 1975, 1980, 1989, 2008. i 2017. kada je Biljana Krstić i “Bistrik” premijerno izvela njegovu kompoziciju „U šetnji sa Mokranjcem“ i kada se poslednji put u rodnom gradu poklonio publici.

Mikan Obradović dobitnik je dve nagrade Saveza kompozitora Srbije za horsku muziku “Stevan Stojanović Mokranjac”. Status istaknutog umetnika i Estradna nagrada Srbije dobio je 1999. godine. Od brojnih priznanja izdvaja se i “Siringa”, nagrada za najuspelije ostvarenje muzičkih ansambala i solista, nagrada svih radio-stanica Jugoslavije za špicu emisije “Autobus u pola šest” i nagrada za projekat muzičke radionice RTB “Čovek i zvuk”.

Dimitrije Mikan Obradović preminuo je 20. februara u 84. godini, a sahranjen je danas na Novom Bežanijskom groblju u Beogradu.