Naslovna Kultura In memoriam: Darinka Matić Marović (1937 – 2020)

In memoriam: Darinka Matić Marović (1937 – 2020)

1194
0

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, dirigent, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dekan Fakulteta muzičke umetnosti, ali i redovni učesnik, član organizacionog odbora i Programske komisije “Mokranjčevih dana” u Negotinu.

Darinka Matić Marović, slažu se svi muzički znalci, savršen je sklad muzičke kulture, autoriteta, sugestivnosti, energije i potpune posvećenosti svemu što radi.

Ona i njeni horovi, “Collegium Musicum”, mešoviti hor “Branko Krsmanović”, danas “Obilić” gde god da su nastupali poneli su sa sobom impresije publike i kritike za sve sama vrhunska izvođenja dela srpske, evropske i svetske muzičke baštine.

Sa oba svoja hora, koja zahvaljujući njoj spadaju u najvažnije srpske muzičke institucije, osvajala je uvek prve ili specijalne nagrade na najprestižnijim takmičenjima širom sveta. Nastupali su u Karnegi Hol, Konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi, Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču, ali i drugim najprestižnijim svetskim dvoranama.

Darinka Matić Marović i Akademski hor Collegium musicum na „Mokranjčevim danima“, 2010.

Uvek i u svemu prva, Darinka Matić Marović probijala je granice, razbijala predrasude i rušila tabue. Tako je za istoriju srpske muzike ostalo zabeleženo da je 1978. prvi put u Srbiji, prvi put u crkvi, sa horom “Collegium Musicum” izvela Mokranjčevu Liturgiju.

Bilo je to na “Mokranjčevim danima” i u Crkvi roždestva presvete Bogorodice u Negotinu. Trebalo je da prođe još šest godina ubeđivanja i molbi, pa da u negotinskom hramu Svete Trojice sa mešovitim horom “Branko Krsmanović”  priredi jedan od najlepših koncerata duhovne muzike na ovom festivalu. I opet prva u Srbiji.

U Negotin je, govorila je, dolazila redovno kao na hodočašće, napajajući se direktno na izvoru sa kojeg se napajao i sam Mokranjac.

Bila je član Programske komisije festivala “Mokranjčevi dani” 1974. godine, predsednik Programske komisije od 2007. do 2015, član Organizacionog odbora od 1991. do 1993. godine, član Umetničkog saveta “Mokranjčevih dana” 2005. godine, a pripala joj je i čast da na 49. festivalu 2014. bude i besednik.

Darinka Matić Marović besednik 49. „Mokranjčevih dana“, 2014.

Kraljica dirigovanja, kako su je nazivali i publika i kritičari, znala je da na scenu donese velika vokalna-instrumentalna dela: Verdijev “Rekvijem”, Bruknerov “Te Deum”, Bahov „Magnifikat“, a publika u Negotinu na “Mokranjčevim danima”, zahvaljujući svojoj Dari imala je prilike da uživa u “Karmini Burani” Karla Orfa i Mocartovom “Rekvijumu”.

Izvela je premijerno preko 150 dela domaćih autora, često i najzahtevnija iz klasičnog i modernog repertoara i naše i svetske muzičke baštine, nastupala na najprestižnijim svetskim festivalima, dirigovala sa najuglednijim svetskim orkestrima, sarađivala sa najpoznatijim svetskim dirigentima, a deo njene bogate zaostavštine čine i snimci koncerata za brojne radio i TV stanice među kojima su RAI, BBC, meksički i norveški radio i mnogi drugi.

Njene nadahnute interpretacije publika je sa oduševljenjem primila u koncertnim dvoranama u preko 40 zemalja sveta.

Vreme i mesto sahrane Darinke Matić Marović biće naknadno saopšteni.