Naslovna Društvo In memoriam: Aleksandar Jerkan (1965 – 2023)

In memoriam: Aleksandar Jerkan (1965 – 2023)

9698
0

U Kruševcu je noćas u 58. godini posle kraće bolesti preminuo Aleksandar Jerkan, dugogodišnji rukometaš, operativni trener i sportski radnik iz Negotina.

Aleksandar Jerkan, jedan iz plejade zaslužnih sportista, koji je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u negotinskom i srpskom rukometu, igračku karijeru započeo je u rodnom Negotinu u Muškom rukometnom klubu “Hajduk Veljko” 1976. godine.

Već sa 16 godina debituje u prvom timu, da bi kao talentovan mladi sportista dobio poziv i zaigrao u kadetskoj reprezentacije Srbije,  a potom i u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije.  U prvom timu bio je jedan od stubova ekipe koja je negovala dinamičan i atraktivan rukomet, pa je 1982. izabran i za najboljeg sportistu opštine Negotin.

Sportsku karijeru gradio je i u zaječarskom “Kristalu”, odakle je, na poziv tadašnje uprave otišao u naš najtrofejniji klub, RK “Partizan”. Sa ovom ekipom, u kojoj je debitovao jednu sezonu, vratio je 1991. godine RK “Partizan” iz Druge u Prvu ligu Jugoslavije.

I u Valjevu, u tadašnjem Rukometnom klubu “Vujić”, sada “Metalac” ostvario je zapažene uspehe, potvrđujući se na poziciji srednjeg beka, kao nezamenljiv organizator igre u kojem je njegov smisao za kombinaciju dolazio do izražaja, a osim što je bio jedan od boljih strelaca pokazao se i kao odličan partner za asistencije svojim saigračima.

Igračku karijeru je završio u Valjevu, vrativši se u Negotin gde je kao sportski radnik ovdašnji rukomet, nakon krize devedesetih, ponovo ustrojio i popularizovao ovaj sport. Kao operativni trener i najzaslužniji je, zajedno sa svojim igračima, što se RK “Hajduk Veljko” iz Druge lige, u sezoni 2012/2013. vratio neporažen u Prvu ligu Srbije, u kojoj je bio sve do 2017. kada je ušao u Super rukometnu ligu Srbije, gde i danas igra.

Uporedo sa svojom sportskom i radnom karijerom u JKP “Badnjevo” aktivno je učestvovao i u radu negotinske Organizacija rezervnih vojnih starešina, čiji je predsednik bio.

Aleksandar Jerkan biće sahranjen na gradskom groblju u Negotinu u petak, 24. marta u 13 časova.