Naslovna Kultura In memoriam: Adam Puslojić (1943 – 2022)

In memoriam: Adam Puslojić (1943 – 2022)

2184
0

Adam Puslojić, negotinski i srpski pesnik i prevodilac, počasni građanin Negotina preminuo je u 79. godini u Beogradu 31. decembra 2022.

Adam Puslojić, književnik i prevodilac, rođen je u Kobišnici kod Negotina 11. marta 1943. godine. Već prvom zbirkom pesama “Postoji zemlja” 1967. skrenuo je pažnju kritičara i čitalačke javnosti na autentičan govor poezije i raskošnost njegovog pesničkog izraza.

Od te prve knjige do danas objavio je više od 30 pesničkih zbirki, ali i preko 70 knjiga prevoda sa rumunskog i ruskog jezika.  Pesme su mu objavljivane u Srbiji,  Rumuniji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji.

Sedamdesetih godina prošlog veka bio je začetnik pesničkog pokreta „Klokotrizam“  (Klovnovi koji traju jer je beda večna +izam) čiji je osnovni cilj bio „sabiranje svih umetnosti u jedan simbiotički, organski izraz“, nasuprot dominantnim estetikama.

Osnivač je i član Umetničkog udruženja “Krajinski krug”, Galerije “Darodavac” u Kobišnici. Član je i Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Srpskog PEN centra.

Ovom istaknutom umetniku, 2013. lokalna samouprava uručila je i titulu počasnog građanina Negotina zbog izuzetnog doprinosa razvoju opštine, izgradnji humanih odnosa među ljudima i razvoju saradnje u oblasti kulture.

“Moje je srce danas veliko kao Krajina negotinska, kojoj se uvek vraćam i iz koje, ma gde bio, nikad i ne odlazim”, rekao je tada Puslojić.

Bio je i počasni član Akademije Rumunije, od 1995. godine zbog njegovog izuzetnog doprinosa razvoja prijateljstva dva naroda, srpskog i rumunskog, a upravo su zahvaljujući  njegovom radu u Srbiji poznati i savremeni rumunski književnici.

Nosilac je najviših pesničkih prizanja u Rumuniji,  dva puta je osvojio nagradu Mihaj Eminesku , priznanje koje nosi ime rumunskog romantičarskog pesnika, romanopisca i novinara, a dobitnik je i nagrada: Lućijan Blaga, Nikita Stanesku, Tudor Argezi.

Dobitnik je i brojnih književnih i prevodilačkih nagrada i priznanja u Srbiji: Vukova nagrada za životno delo, nagrade: Milan Rakić, Nolitova, Miloš N. Đurić, Nikola Tesla, Prsten Despota Stefana, Zlatni Orfej, Kruna Kneza Lazara, Zlatni beočug i brojne druge koje je osvojio ne samo u našoj zemlji i Rumuniji, već i u Italiji, Nemačkoj i Makedoniji.

Adam Puslojić biće sahranjen 9. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u 14 časova. Sahrani će u 13 časova i 30 minuta prethoditi Opelo.