Naslovna Društvo Ilija Karanović: Do uspeha se stiže svakodnevnim radom  

Ilija Karanović: Do uspeha se stiže svakodnevnim radom  

1064
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine.

Veliku radost nam je donelo druženje i razgovor sa Ilijom Karanovićem najboljim učenikom u svojoj generaciji iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Vedrog duha, sada već negotinski gimnazijalac, sa širokim osmehom govori o svojoj osnovnoj školi, drugovima, nastavnicima ali i zvanju koje je poneo, učenik generacije, do koga je trebalo stići radom i upornošću.

“Teško je bilo stići do ovog zvanja. Trebalo je mnogo da se uči i da se prate nastavnici. Konkurencija je bila jaka, bilo je dosta dobrih đaka, vukovaca. Marko Šujeranović je išao na sva takmičenja na kojima sam i ja bio, Anđela Popović, kao i Tijana Stojimirović su sjajne učenice. Presudio je broj takmičenja na kojima sam išao. Zaista sam se trudio i prošle i ove godine. Naučio sam da se konsultujem sa nastavnicima za sve što mi nije jasno. U kući je bilo pravo slavlje, svi su se podjednako radovali”, počinje priču ovaj sjajan učenik koji ima ozbiljan pristup u radu i usvajanju znanja.

Okružen ljubavlju svoje porodice, pažnjom ali i usmeravanjem na prirodne nauke, Ilija će svoje srednjoškolske dane provesti u Negotinskoj gimnaziji na matematičkom smeru.

“Matematika je oblast koju ja najviše volim i meni je bliska, kao i sve prirodne nauke. Možda je i genetski. Moja baka Tanja Popović je matematičarka, radila je u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Kada mi nešto nije bilo jasno bila je tu, pomagala pred kontrolni, zadavala zadatke, dosta me je usmeravala i pomagala. Volim i hemiju, moja mama je farmaceut, a ujna lekar. Zaista sam rastao okružen prirodnim naukama. Spreman sam za gimnaziju i učenje , znam da me čeka mnogo rada. Malo me sve to plaši ali radne navike koje su sticane još kod učiteljice su osnov i  temelj da budeš radan i na vreme završavaš sve svoje obaveze.”

Za ovaj smer se pripremao u osnovnoj školi na takmičenjima i u svakodnevnom radu. Nije bilo lako, veli, naročito protekle dve godine ali sa svakodnevnim  radom, dodaje,  sve može da se postigne.

“Školska godina je zaista bila teška i naporna. Onlajn nastava je često bila nedefinisana. Lake zadatke su iskomplikovali, a teške oblasti, za koje je neophodno objašnjenje, samo su prelazili i ostalo je dosta toga nejasno. Uraditi 50 zadataka iz hemije za 30 minuta je zaista nemoguće da neko razume i nauči. Trebalo je da se uči, da se slušaju nastavnici. Većina mojih vršnjaka je odgovorna kada je učenje u pitanju i shvataju da je znanje najveće bogatsvo koje mogu da imaju, jer je to za srednju školu najbitnije. Pamtim takmičenje iz biologije u petom razredu. Moje prvo takmičenje iz matematike je bilo u trećem razredu, kada sam osvojio treće mesto na opštinskom takmičenju. Najviše sam znanja pokazao iz hemije i veliki uspeh za mene je kada sam se plasirao na republičko takmičenje.”

Ilija voli da sa svojim drugovima igra fudbal, a igru često sa igrališta presele na ekrane svojih telefona. Ipak, njegova najveća ljubav je šah. Nasmejao nas je svojom pričom o prvom susretu sa šahovskim figurama.

“Šah je moja velika ljubav van školskih obaveza. Igram ga od svoje sedme godine. Sećam se da sam ušao u sobu svoga dede. Pronašao sam kutiju, misleći da su unutra slatkiši. Dobro je da ih nisam zagrizao.Tako se rodila velika ljubav prema ovoj misaonoj igri. Deda me je naučio pravilima.”

Iako njegovi srednjoškolski dani u gimnaziji već teku, rado govori o spomenaru uspomena koji je poneo iz svoje osnovne škole.

“Spomenar uspomena, u njemu razredni starešina, nastavnica matematike Lilijana Nenkov. Posebno mesto imaju diploma uspeha iz hemije, šaha, matematike. Ali školski spomenar ne bi bio pravi da u njemu nema anegdota i šala sa časa. Najinteresantnije su one sa ekskurzije. Zajedno smo se smejali onoj upamćenoj kada nastavnici ne spavaju zbog sitnih nestašluka svojih đaka, pojačanog televizora, trčanja po hodnicima”, sa širokim osmehom, sećajući se dečačkih nestašluka svojih drugova, ispraća nas Ilija Karanović, učenik generacije Osnovne škole “Vuk Karadžić”.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.