Naslovna Kultura Ikone slikane “Iz duše”

Ikone slikane “Iz duše”

422
0

U galeriji negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac” sinoć je otvorena izložba ikona “Iz duše“, autora Zorice Zoke Cvetković iz Zaječara.

Samouka slikarka Zorica Cvetković, učiteljica koja živi i radi u Minićevu, slikanjem ikona uljem na dasci, platnu, medijapanu bavi se već tri decenije.  Za sobom ima već pet samostalnih izložbi i učesnik je mnogobrojnih grupnih u Knjaževcu, Zaječaru i Rači Kragujevačkoj.

Ikone Zorice Cvetković nalaze se u Manastiru Suvodol, crkvama Timočke eparhije. Pred negotinskom publikom u galeriji Doma kulture zasijale su ikone oslikane sakralnim i simboličnim formama i mističnim bojama.

“Ono što će izložba probuditi u svakom od vas je da je ikona jedan prozor u večnost. U večnost onoga što se temelji sa našom hrišćanskom pravoslavnom verom Od kada je ustanovljenje ikone počelo sa Četvrtim vaseljenskim saborom pa sve do danas ona jeste temeljnik naše vere i nešto prema čemu mi treba da osećamo strahopoštovanje i veliku ljubav. Ja sam prvu Zokinu izložbu otvorila pre deset godina i uviđam da ona zaista sav svoj trud i rad ulaže u ikone. Ona čak na početku i nije znala zašto se bavi ikonopisanjem i koristi tehniku ulja na platnu a ne jajčanu tehniku, ali nekako to je bio njen način. Njen put”, rekla je na otvaranju sinoćnje izložbe Milica Mihajlović, istoričar umetnosti.

U priču o ikonopisanju Zorica Cvetković je publiku uvela svojim sećanjima na detinjstvo, porodičnom učenju šta je krst, slava. U njoj se, veli, ikonopisanje samo probudilo i javilo.

“Jednog dana sam rekla, zašto ne bih uradila ikonu. Uzmem knjigu i krenem i nastade Sveti Nikola, meni draga ikona i stalno je nekako tu, stavljam kao prvu ikonu. Bila sam možda sebična jer sam je namenila mom ocu, oni slave Svetog Nikolu, a onda sam je zadržala za sebe. Ja odmah uradim još jednu i meni se to dopalo. Ja mislim da su mene ikone pozvale a ne ja njih. One su me vodile, podučavale, usmeravale, ali ne kao umetnika već kao čoveka, jer sam ja o svim svetiteljima, koje sam krenula da radim, čitala i pokušam da stvorim slike ko su oni bili. Ja jednu ikonu radim i po mesec dana, možda mogu i za pet dana, ali je to meni onda slikarstvo a ja volim da uživam u tome i smatram da je to neki blagoslov koji mi je dat“, rekla je Zorica Cvetković na otvaranju svoje izložbe “Iz duše” koju je za izložbu za Negotince priredio je mr Milan Radosavljević.

Izložbu je otvorila Jovanka Stanojević, direktorka negotinskog Doma kulture. Moderator večeri bila je dr Sanela Radisavljević iz Zaječara, koja je publici predstavila autorku izložbe i njen dosadašnji rad i ikone izložene u Domu kulture pod tematskim nazivom „Iz duše'“. Negotinci će moći da je posete do 22. maja.

“Kada kažemo iz duše, to je sasvim dovoljno i kada vizuelno pogledamo ikone oko sebe, shvatimo da gospođa Zorica Cvetković radi iz duše. Da to od negde teče, a ne bi teklo da Gospod nije prizvao. Ovaj dar koji vi imate koji je božiji blagoslov vi ste umnožili, vi ste se našli u jevanđelskoj priči. Ovo su biseri iz kojih sija duhovno sunce”, istakao je Marjan Kerčulj, negotinski protonamesnik.