Naslovna Društvo Igoru Veliću i “Sigurnim stazama” nagrada za građanski aktivizam

Igoru Veliću i “Sigurnim stazama” nagrada za građanski aktivizam

336
0

Igoru Veliću, master inženjeru saobraćaja, predsedniku Udruženja “Sigurne staze” iz Bora i kolumnisti i saradniku NG Portala uručena je godišnja nagrada za pokretače promena koja se dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”.

Igoru Veliću je ova nagrada pripala za upotrebu informacijsko – komunikacijskih tehnologija (IKT) u aktivizmu. Nagrada je dodeljena za ostvarene rezultate projekta “Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora”, čiji je medijski partner NG Portal, a u okviru kojeg je nastao prvi GIS softver za urbanu mobilnost na teritoriji Jugoistočne Evrope “Mobility Bor”.

Nagrada za građanski aktivizam, Veliću je dodeljena i za unapređenje bezbednosti saobraćaja ranjivih učesnika u saobraćaju: dece, pešaka, biciklista i osoba sa invaliditetom, kao i za promociju koncepta održive urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora.

“Iskreno govoreći nagradu nismo očekivali. Kod nas je inženjerska struka marginalizovana i ponižena. Možemo slobodno reći da ne učestvuje u društvenom i javnom životu, a i za tako nešto joj se ne daje dovoljno prostora. Takođe, strukovna udruženje nisu aktivna i ne dejstvuju u svom punom potencijalu iako imaju šta da ponude društvu i zajednici u kojoj žive i rade. Ovu nagradu vidimo kao motivaciju i prepoznavane inženjerske struke kao faktora koji može i ume da stvara. I da kroz konkretan rad zasnovan na podacima i nauci donosi promene na državnom i lokalnom nivou. Iako je naš projekat predstavljen u Domu Narodne skupštine, na međunarodnoj konferenciji  ”Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici” i na šestom CIVINET forumu mreže za održivu urbanu mobilnost na teritoriji Jugoistočne Evrope, kreatori sistema u Gradskoj upravi u Boru nisu ga podržali”, kaže Igor Velić.

Ovo priznanje, inače, dodeljuje od 2019. Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 “Građani, aktivisti, pokretači promena u našem društvu neretko nailaze na prepreke u svom delovanju i pokušaju da okupe zajednicu radi unapređenja kvaliteta života i stvaranja pravednog i demokratskog društva. Njihova razmišljanja, ideje i pozivi na delovanje nailaze na otpor već u neposrednoj okolini usled straha od promena, nepoverenja u građanine koji pozivaju na promenu, i odsustva nade da se nešto može promeniti”, naglašavaju predstavnici Beogradske otvorene škole.