Naslovna Društvo I Vaskrsni ponedeljak i Đurđevdan

I Vaskrsni ponedeljak i Đurđevdan

228
0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vaskrsni ponedeljak, ali i Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju.

Vaskrsni ili Svetli ponedeljak, prvi je dan Svetle nedelje, koja se smatra produžetkom Vaskrsa, pa je u crkvama danas isto bogosluženje kao i za Vaskrs. Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi, a poznata je i pod nazivom „Bela nedelja“, jer spada u „trapave sedmice“, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Vaskrs se slavi tri dana, pa je današnji Vaskršnji ponedeljak neradan dan.

Pravoslavni vernici praznuju danas i Đurđevdan, drugu najčešću slavu u Srbiji, koja se uvek obeležava 6. maja. Oba praznika su obeležena crvenim slovom.

Đurđevdan se obeležava u spomen na pogubljenje Svetog velikomučenika Georgija, zaštitnika profesija, organizacija i bolesnika.

Sveti Đorđe rođen je 275/280. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. U vojsci se istakao svojom hrabrošću i od običnog vojnika napredovao do tribuna u službi cara Dioklecijana.

Sa progonom hrišćana 303. godine podelio je svoje blago siromašnima i oslobodio svoje robove, a caru rekao da je hrišćanin zbog čega je zatvoren i mučen. Odbio je da se odrekne vere zbog čega je pogubljen.

Na ikonama je predstavljen  u vojvodskom odelu, na konju sa kojeg kopljem probada aždaju.

Đurđevdan se smatra za granicu između zime i leta, vezan je za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu, plodnost stoke i dobre useve. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu.