Naslovna Društvo I škole u opštini Negotin obeležavaju Svetog Savu

I škole u opštini Negotin obeležavaju Svetog Savu [RASPORED]

529
0

I negotinske škole će u ponedeljak, 27. januara svečano obeležiti školsku slavu Svetog Savu u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Sa prošlogodišnje prošlogodišnje proslave u OŠ „Vera Radosavljević“; Foto: Jelena Karamančić

Prigodnim priredbama u negotinskim školama biće obeležen Sveti Sava, praznik koji je 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, ustanovljen kao školska slava koja se proslavljala do 1945. a u naše obrazovne institucije vraćena tek 1990.

U Osnovnoj školi “12. septembar” proslava je zakazana za 10 časova. Sveštenici Crkvene opštine Negotin u 11 sati će rezati slavski kolač u Osnovnoj školi “Branko Radičević”, u 11 sati i 15 minuta u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, a u 11 sati i 30 minuta i u Osnovnoj školi “Vera Radosavljević”.

Školsku slavu, Svetog Savu svetkovaće i negotinske srednje škole, Tehnička škola od 10 sati i 30 minuta, Gimnazija od 12 časova, Umetnička škola od 13 sati, a jedina visokoškolska ustanova u Negotinu, Učiteljski fakultet – Visokoškolska jedinica Negotin od 13 časova  i 30 minuta.

Školska slava će svečano biti proslavljena i u osnovnim školama: „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici, „Jovan Jovanović Zmaj“ u Jabukovcu, „Momčilo Ranković“ u Rajcu, „Hajduk Veljko“ u Štubiku, „Branislav Nušić“ i Urovici, kao i u školama koje nose ime Pavla Ilića Veljka u Dušanovcu i Prahovu, i u njihovim područnim odeljenjima širom opštine Negotin, ali i u Predškolskoj ustanovi “Pčelica” i u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Rajko Bosnić”.

Verna svojoj tradiciji, Crkvena opština Negotin prirediće u 18 časova u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac”, uz učešće predstavnika svih negotinskih obrazovnih ustanova, Svetosavsku akademiju.

Nakon akademije u foajeu Doma kulture Kolo srpskih sestara će održati donatorsko veče na kojem će se prikupljati donacije za pomoć siromašnoj deci u opštini Negotin.