Naslovna Društvo I po julijanskom kalendaru zakoračismo u Novu 2021.

I po julijanskom kalendaru zakoračismo u Novu 2021.

1195
0

Nova 2021. po julijanskom kalendaru dočekuje se u Srbiji, ali i u Rusiji, Jermeniji, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, delovima Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori, Makedoniji, Svetoj Gori…

Foto: Saša Stojkić

Novu 2021. po julijanskom kalendaru vernici Srpske pravoslavne crkve dočekuju prazničnim bdenjem, molebanom koji se služi na kraju svake godine uz zahvalnost Bogu na svemu što im je podario i molitvu za dobro u narednoj godini.

Sa prvim danom starog, julijanskog kalendara, 14. januara po gregorijanskom, praznujemo ne samo drugu po redu Novu godinu, već i Mali Božić i Vasiljevdan ili Vasilicu u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija.

Od 1919. kada je Srbija i zvanično izjednačila stari i novi kalendar, a Srpska pravoslavna crkva gregorijanski nikada nije priznala, ova se Nova godina, poznata i kao pravoslavna, ali i kao srpska Nova godina uvek obeležavala svečarski. Nekad pompezno, a nekad tajno, već kako su prilike nalagale.

Ova, 2021. je, međutim, ponovo odstupila od tradicije jer se zbog globalne pandemije virusa korona ne slavi na trgovima, u restoranima, kafićima…

Neka vam je zdravija, srećnija i bolja od prethodne i neka vam se sve želje ostvare! Svako dobro!