Naslovna Ekonomija I ove jeseni na njivama u Borskom okrugu pšenica najzastupljenija

I ove jeseni na njivama u Borskom okrugu pšenica najzastupljenija

168
0

Za razliku od prethodnih godina kada je zbog dugotrajne suše setva bila znatno otežana, ove godine uslovi su pogodovali.

Foto: Zdenka Tomić

Povoljne vremenske prilike i dovoljno vlage u zemljištu omogućili su ratarima da najvažniji posao sezone, jesenju setvu privedu kraju i u optimalnom roku. Ovih dana se setva završava i na poslednjim parcelama.

Na teritoriji Borskog okruga i ove godine najveće površine su pod ozimom pšenicom, oko 23.600 hektara, od kojih je skoro polovina u opštini Negotin.

U sve četiri opštine Borskog okruga ječam je zasejan na 4.000 hektara, raž na 600 hektara, uljana repica na 60, lucerka na 700 hektara, a ostala strna žita na 500 hektara

“S obzirom da su bili povoljni vremenski uslovi, da nemamo kišu koja prekida setvene radove, da je pala blagovremeno, da smo mogli na vreme da pripremimo zemljište, setva je skoro završena. U odnosu na nekadašnje setve, opštimalni rok je bio do sredine novembra što je i normalno s obzirom na  klimatske promene kojim smo i mi pogođeni”, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin i stručni saradnik za ratarstvo uz podsećanje da je uz dobru agrotehniku i odabir prave sorte moguće dostići maksimalne prinose po hektaru.