Naslovna Krajinske vinjete I negotinski „Pogani“ na „Viteškom oktobru“

I negotinski „Pogani“ na „Viteškom oktobru“

1047
0

Viteške veštine i vrline Negotinci su zavoleli zahvaljujući „Belim zmajevima“, viteškoj družini koja je, u međuvremenu, promenila ime u „Pogani“ i sada okuplja ne samo Negotince, već i Kladovljane, Leskovčane, Borane…

Deo družine “Pogani”, Foto: Marjan Stojković

Prestonica srednjovekovne Srbije, Smederevo ponovo je ugostila vitezove na manifestaciji „Viteški oktobar“, spektakularnim viteškim borbama „Bitke nacija“ u Malom gradu Tvrđave u organizaciji grada Smedereva, udruženja “Beli orlovi” i akrobatske grupe USB iz Niša.

Na poziv “Belih orlova” u “Viteškom oktobru” su svoje umeće u srednjovekovnim veštinama prikazali i negotinski “Pogani”, družina koja okuplja zaljubljenike u istoriju iz Negotina, Kladova, Leskovca, Bora…

“Čak i u ovom vremenu Velike kuge i pošasti, kovida-19, u Smederevskoj tvrđavi, u Malom gradu, čiji su domaćini bili “Beli Orlovi”, svi zajedno smo hrabro odbranili 17. oktobra sve ono što ne sme u današnje vreme da se zaboravi – bratstvo, poštovanje, ljudskost, druženje, moral i čast, stare zanate i veštine”, kaže Dejan Vasilić, jedan od osnivača ove viteške družine, koji sada u Leskovcu, gde ga je odvela profesionalna karijera, nastavlja da sa viteškim vrlinama upoznaje sebi slične, zaljubljenike u srpsku srednjovekovnu istoriju.

Dejan Vasilić, Emilija Jović, Boban Kiš; Foto: Marjan Stojković

Vasilić i Negotinci Danijel Arsić i Miloš Stanojević, Kladovljanin Boban Kiš, Emilija Jović i Marjan Stojković iz Leskovca, članovi “Pogana” na mestu gde je u oktobru stalo vreme, Malom gradu Smederevske tvrđave, pokazali su da im je mesto među najboljima, veštinama, znanjem i samom pojavom koja je privlačila pažnju prolaznika.

U autentičnim kostimima srpskih i hunskih ratnika, shodno svom poreklu i ljubavi, “proživeli su svoj srednji vek” na ovoj manifestaciji, gađajući ručno izrađenim strelama sa lakoćom centar mete na opšte zadovoljstvo publike koja je ovu manifestaciju pomno pratila.

“Učestvovali smo u reviziji istorije, oživljavanju i snimanju promotovnih spotova za neke od televizija. Turnira ipak nije bilo, ali je bilo sportskog, viteškog nadmetanja u našoj režiji, lukom i strelama, a naravno tu su bile prikazane borbe vitezova, izgled, kovačnice, oruđa i oružja srednjeg veka i njihova izrada baš pred svim posetiocima. Tvrđava je velelepna i ništa manje i nismo očekivali od prestonice srednjevekovne Srbije”, kaže Boban Kiš.

Streličarstvo – viteška veština; Foto: Marjan Stojković

U Malom gradu Tvrđave bile su organizovane i izložbe oklopa i oružja, a u brojnim radionicama sa kožom i drvetom posetioci su mogli i da se na licu mesta uvere u način izrade ne samo odeće, već i oruđa i oružja.

“Naša disciplina je svakako streličarstvo pa smo i rado demonstrirali veštine. Uostalom, streličarstvo je i bila jedna od redovnih veština kojima su se obučavali srednjevekovni vitezovi”, kaže dANIJEL Arsić.

Danijel Arsić, Dejan Vasilić, Emilija Jović i Boban Kiš; foto: Marjan Stojković

I zaista, vele “Pogani”, iz Malog grada odzvanjali su satima zvuci udarca čekića u nakovanj, graja viteška, pa viteški rog koji poziva na borbu, pa udarac mača o mač, fijuk strele, udarac koplja ili sekire kad pogađa metu…

“Nekada “Beli zmajevi”, danas “Pogani”, brojimo sve više članova ne samo iz Negotina nego i iz drugih krajeva Srbije – Leskovac, Bor, Kladovo… Kao i uvek, pored dobrog druženja, oprobali smo se u tradicionalnom streličarstvu, mada ovog puta nije bilo turnira”, kaže Dejan Vasilić.

Rekonstruisan izgled srednjovekovnog ratnika i do najmanjeg detalja; Foto: Marjan Stojković

Kao i nekad kad se dobra družina okupljala sa svih strana, tako i danas negotinski, kladovski, leskovački i borski “Pogani” nastavljaju svoju misiju da vrate veru u tradicionalne vrednosti gde su obraz i čast najveće vrline.

“Zahvaljujemo se domaćinima na dobroj organizaciji, sa nadom da se i dogodine vidimo i družimo u što većem broju. U ovom vremenu straha i nesigurnosti treba naći unutrašnju snagu i izboriti se za one koje volimo i za ono što volimo. Da živimo snove i nikada ne odustajemo”, dodaje za NG Portal prvi među jednakima, Dejan Vasilić.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.