Naslovna Društvo I Negotinci u grupi od preko hiljadu lekara koji traže smenu Kriznog...

I Negotinci u grupi od preko hiljadu lekara koji traže smenu Kriznog štaba

4551
0

Dr Tihomir Milovanović, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju jedini je lekar iz ovdašnje zdravstvene ustanove koji se pridružio kolegama okupljenim oko inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”. Inicijativu podržali i dr Voin Brković i prof. dr Jovica Šaponjski.

dr Tihomir Milovanović; Foto: Facebook

Podršku iz Negotina grupi “Ujedinjeni protiv kovida” koja se u otvorenom pismu Vladi Srbije i nadležnim institucijama odlučila da javno istupi jer “ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi” i zatražila smenu članova republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, pružio je i dr Tihomir Milovanović, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju ovdašnjeg Zdravstvenog centra.

Lekari, njih, sada već preko hiljadu, ističu da im Hipokratova zakletva i opšta etika nalažu da ukažu “na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad”, te da je “u interesu javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću”.

Oni insistiraju da Krizni štab u celini preuzme odgovornost za nastalu štetu i da se formira novi Krizni štab koji bi činili “eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima”, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Među više od hiljadu trenutno potpisanih su i Negotinci dr Voin Brković, internista-nefrolog i prof. dr Jovica Šaponjski, specijalista radiologije, lekari u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.