Naslovna Društvo I Negotinci na vežbi „Sistem 2021“

I Negotinci na vežbi „Sistem 2021“

612
0

Ministarstvo unutrašnjih poslova,  u petak 5. novembra organizuje operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“ . Na području Borskog okruga vežba će biti organizovana na lokacijama u Boru , kod sela Oštrelj, Slatina, na brestovačkom mostu i u Tekiji kod Kladova.

Foto: Igor Mitrović

Vežba „Sistem 2021“, u  kojoj će učestvovati oko 8.000 ljudi, istovremeno na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Srbiji, uključuje angažovanje svih subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama u Republici Srbiji, kako na lokalnom lokalnom tako i na republičkom formatu.

Njome će, ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, biti prikazan trenutni stepen pripremljenosti i sinergija svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko – tehnološke nesreće, koja dosad nije izvođena   u ovom formatu.

Na teritoriji Borskog okruga vežba u petak, 5. novembra počinje u 10 časova i to na lokacijama u Boru, kod sela Oštrelj ispred magacina eksploziva, na ulazu u selo Slatina i na brestovačkom mostu i u Кladovu u Tekiji na pristaništu za čamce i ispred spomenika.

U Tekiji će u vežbi “Sistem 2021” učestvovati, između ostalih,  i trojica predstavnika specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin koji će zajedno sa pripadnicima tima za rad i spasavanje na vodi demonstirati kako treba reagovati u slučaju velikih poplava, kakve su se u ovom naselju dogodile septembra 2014. godine kada su meštani ugroženog dela ovog sela evakuisani preko Dunava.

U Zaječaru će vežba biti održana na lokacijama:  komandni cеntar, kod bivšeg “Timasa” na Izvorskom putu gde će se demonstrirati  požar uslеd paljеnja trafo stanicе izazvanog poplavom, kod veterinarske stanice gde će biti stacioniran sabirni i trijažni cеntar Štaba za vanrеdnе situacijе, Sеktora za vanrеdnе situacijе i Crvеnog krsta Zajеčar i u hali sportova Osnovne škole “Hajduk Veljko” koja će u vežbi biti mesto za smeštaj evakuisanih od poplava.

U opštini Boljevac vežba će biti održana u selu Lukovo na potezu ulaska reke Crni Timok Lukovo gde će biti prikazana simulacija proboja vode i poplava, kao i na platou doma Doma kulture u ovoj mesnoj zajednici.

Učesnici vežbe su  pripadnici  Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekata i snaga jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje.