Naslovna Kultura I Negotinci na 52. „Homoljskim motivima“: Promovisana knjiga Zdenke Tomić; Firul orkestar...

I Negotinci na 52. „Homoljskim motivima“: Promovisana knjiga Zdenke Tomić; Firul orkestar priredio koncert

591
0

Na 52. “Homoljskim motivima”  u Kučevu, jednoj od najvećih smotri izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji promovisana je knjiga “Kad bih mogao vreme da zaustavim” Zdenke Tomić, Firul orkestar priredio je celovečernji koncert, a do kraja manifestacije predstaviće se i kulturno-umetnička društva “Floričika” iz Jabukovca i “Čučuk Stana” iz Sikola.

Promocija knjige „Kad bih mogao vreme da zaustavim“; Foto: Centar za kulturu Kučevo

Knjiga “Kad bih mogao vreme da zaustavim” autora Zdenke Tomić, posvećena velikanu vlaške muzike Slobodanu Domaćinoviću, predstavljena je u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu u Kučevu.

“Ne postoji vlaško veselje na kome se ne čuje bar jedna njegova pesma”. Slobodan Domaćinović sarađivao je sa brojnim muzičarima i umetnicima, među kojima su i naši Kučevljani”, istakla je Nevenka Gordić Tašić, organizator programa Centra za kulturu.

Knjigu “Kad bih mogao vreme da zaustavim” publikovalo je Udruženje “Egokult” u Negotinu. Čine je 60 svedočenja i sećanja njegovih kolega i prijatelja.

“Knjiga jeste posvećena Slobodanu Domaćinoviću ali i svim muzičarima Negotinske krajine i istočne Srbije koji i danas, u vreme savremenih tehnologija i načina komunikacije žive u sećanjima ljudi zahvaljujući tradiciji usmenog kazivanja sa koleno na koleno”, rekla je autorka ovog izdanja, Zdenka Tomić.

Knjiga donosi i najveći deo njegove diskografije, bogato je ilustrovana fotografijama i  faktografskim činjenicama koje najobuhvatnije beleže karijeru čoveka koji je vlaškom melosu nesumnjivo dao značajan doprinos, podsetila je novinarka Suzana Mihajlović-Jovanović, takođe iz “Egokulta”.

Posetioci u Zavičajnoj galeriji mogli da čuju i šta je o svojim pesmama i vlaškoj muzici govorio Slobodan Domaćinović, u video snimcima koji su načinjeni 1999. i 2014. godine, a svojim svedočanstvom o kralju vlaškog melosa, kao i pesmom koju je upravo od njega naučio, podelio je i Dragoljub Firulović Firul, pesnik, slikar i vokalni umetnik koji je sa svojim Firul orkestrom Kučevljanima podario najlepše pesme vlaškom melosa u etno-džez aranžmanu.

Koncert Firul orkestra; Foto: Centar za kulturu Kučevo

Koncert Firul orkestra doneo je pred publiku, zaista, nesvakidašnji muzički doživljaj, zahvaljujući, pre svega, raskošnom vokalu Dragoljuba Firulovića i vrhunskom muziciranju benda koga čine džez kompozitor i pijanista Bojan Čukić (klavijature), Zlatko Đorđević (bubnjevi), Boban Tošić (harmonika), Zoran Pejović (bas gitara) i Goran Stanković (akustična gitara).

Ovogodišnji „Homoljski motivi“ će biti zaokruženi i brojnim drugim programima. Centralni deo manifestacije u subotu uz bazar starih zanata, demonstraciju  starog načina ispiranja zlata na Peku i druge sadržaje obeležiće tradicionalnidefile učesnika Smotre ulicama Kučeva, kao i nastup narodnih umetnika, grupa i solista, u kojima će učestvovati i kulturno umetnička društva “Floričika” iz Jabukovca i “Čučuk Stana” iz Sikola.