Naslovna Ekonomija I Negotin u katalogu “Vinsko blago Srbije”

I Negotin u katalogu “Vinsko blago Srbije”

801
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo je dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla, “Autentična Srbija“ o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i “Vinsko blago Srbije“ o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

Ilustracija, pixabay.com

Negotinsko vinogorje našlo se u katalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vinsko blago Srbije o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla nalazi se i negotinsko vinogorje.

“Vina sa oznakom “Negotinska krajina” se proizvode vinogradarskom rejonu Negotinska krajina koji obuhvata istok Centralne Srbije. Blago brdoviti tereni i padine, blizina reka Dunav i Timok, homogena propusna zemljišta, kao i klimatski faktori najviše utiču na karakter i specifičnosti vina iz ove oznake. Rejon se odlikuje izuzetno povoljnim klimatskim uslovima i dugom tradicijom gajenja vinove loze o kojoj govore i arheološki nalazi u Prahovu i Đerdapu, a pretpostavlja se da je vinova loza ovde gajena još pre početka nove ere. Za proizvodnju vina se koristi i srpska autohtona sorta crna tamjanika”, navodi se u ovoj publikaciji.

Gajenje vinove loze u rejonu negotinskog vinogorja sačuvalo je u određenoj meri tradicionalni način proizvodnje vina. Prerada grožđa i proizvodnja vina u pojedinim selima opštine Negotin, kao što su Rajac i Rogljevo, vrši se u posebnim objektima pivnicama koje su građene od tesanog kamena, zidova debljine i preko 60 centimetara.

Foto: Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS)

“Bela i roze vina iz ove oznake imaju izražen karakter umereno do umereno viših alkoholnih i ekstraktivnih vina, a sa druge strane i karakter vina sa umerenim i umereno višim sadržajem kiselina sa dobrom punoćom. Prirodne kiseline i sortna aromatika su posebno očuvane kao rezultat višeg Indeksa svežine noći. Crvena vina su ekstraktivna vina sa višim do visokim sadržajem alkohola. Međutim, zbog izuzetno povoljnog Indeksa svežine noći, ova vina su istovremeno i sa umerenim sadržajem ukupnih kiselina, sa zadržanim aromatskim kompleksom i dobrim koloritetom”, piše u katalogu “Vinsko blago Srbije”.

Ovaj katalog urađen je u okviru Tvining projekta “Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“.

Osim vinskog, urađen je i katalog Autentična Srbija, o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, a u kojem su se iz istočne Srbije našli kladovski kavijar, rtanjski čaj, đerdapski med…

Objavljene su i dve brošure o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.