Naslovna Društvo I Negotin u akciji „Posadi svoj hlad“

I Negotin u akciji „Posadi svoj hlad“

631
0

Nevladina  organizacija Zeleni razvojni centar pod pokroviteljstvom OEBS-a pokrenula  je akciju „Posadi svoj hlad“ u čitavoj Srbiji sa ciljem pošumljavanja što većih zemljišnih površina. Akciji se odazvao veliki broj Negotinaca koji će svoj prostor moći da oplemeni sadnicama belog jasena u organizaciji lokalne samouprave.

Čini se da nijedna društvena akcija nije naišla na tako dobar odziv u poslednje vreme kao što je to „ Posadi svoj hlad“. Nakon objave na društvenim mrežama mnogi naši sugrađani uključili su se u akciju i svoja dvorišta u narednom periodu mogu oplemeniti sadnicom poljskog belog jasena.

„Sama akicija nam govori da je njen cilj pošumljavanje. Ne postoji bolji način da zaštitimo svoje zdravlje nego da povećamo broj drveća u našoj opštini. Skoro 30 godina, koliko je trajala seča stabala, niko nije krenuo u akciju pošumljavanja. Čini mi se da je sada veliki akcenat posebno stavljen na ekologiju i povećanje šumovitosti zemlje. Koliko god drveta da se sada posadi biće to velika stvar za našu opštinu“, kaže za NG Portal Elizabeta Ilić diplomirani inženjer šumarstva, inicijator ove akcije.

Iako je poziv organizatora upućen pre svega pojednicima, opština Negotin se aktivno uključila u organizaciju, dopremanje i podelu sadnica.

Zainteresovani sugrađani se mogu prijaviti u Opštinskoj upravi Negotin, kancelarija broj 73, svakog radnog dana od 11 do 15 časova.

Elizabeta Ilić

Stručnjaci iz oblasti šumarstva ističu da o sadnici moramo da brinemo, a ne samo da je posadimo, jer će od toga zavisiti kakav će hlad imati.

Za sada je našoj opštini pristiglo 50 sadnica i one će moći da se preuzmu u rasadniku Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ od 10 do 11 časova.

„Planirano je da se u Srbiji u narednim godinama kroz akciju „Posadi svoj hlad“ zasadi više od milion sadnica. Glavna inicijativa je da svako ko u vlasništvu ima zemlju posadi bar jedno drvo. Svi oni koji nisu vlasnici zemlje mogu se obratiti lokalnoj samoupravi koja će unapred odrediti lokaciju gde bi sadnice mogle biti posađene. Ideja je da jedna od lokacija bude park Cvećara gde će 25 sadnica biti posađeno i tako biti formirana mala šuma. Poziv  je stigao i od direktorke Osnovne škole Branko Radičević, Marije Dumitrašković, koja nam je dala ideju da ozelenimo dvorište škole  koje će dobiti  mnogo lepši izgled i biti prijatnije  mesto za boravak i dece i zapolenih“, dodaje Elizabeta Ilić.

Akcija u Srbiji  traje već dva meseca i nakon ove jesenje sadnje biće nastavljena i tokom proleća.