Naslovna Društvo COVID-19 I Negotin dobio montažnu ambulantu za trijažu potencijano zaraženih korona virusom

I Negotin dobio montažnu ambulantu za trijažu potencijano zaraženih korona virusom

2592
0

Danas je u negotinski Zdravstveni centar stigao kontejner za trijažu i hitnu negu pacijenata potencijalno zaraženih korona virusom, donacija Evropske unije i Vlade Republike Srbije.

Ova montažna ambulanta za potrebu trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od kovida-19 montira se ispred treće lamele Doma zdravlja u Negotinu, odnosno kod ulaza za Službu opšte medicine.

U prethodne dve nedelje 15 zdravstvenih ustanova dobilo je ovakve montažne ambulante, a nedavno su stigle i u Bor i u Zaječar.

Nabavka i montaža ukupno 100 kontejnera deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, a sprovode je Evropska unija, Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije sa ciljem da se osigura efikasna i bezbedna trijaža pacijenata čime se sprečava dalje širenje zaraze u zdravstvenim ustanovama i štite doktori i medicinski radnici koji nose najteži teret u borbi protiv kovida-19.

Kontejner će ispred treće lamele negotinskog Doma zdravlja nakon instalacije i opremanja neophodnom opremom za par dana početi sa radom.

Opremljen je krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke.

Rukovođenje kontejnerom za trijažu i urgentno zbrinjavanje pacijenata povereno je zdravstvenom osoblju Respiratorne ambulante negotinskog Doma zdravlja.