Naslovna Događaji I Muzej Krajine na „Kazan kultu“

I Muzej Krajine na „Kazan kultu“

306
0

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo 30. i 31. avgusta organizuje manifestaciju „Kazan kult Kladovo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Tema je “Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice“.

Na ovogodišnjem „Kazan kultu“ svoje referate na temu nematerijalnog i kulturnog nasleđa kao strateškog resursa za razvoj lokalne zajednice predstaviće brojni arheolozi, istoričari umetnosti, ali i književnici, reditelji, etnolozi, ljudi od pera i nauke.

Tako će o arheološkim lokalitetima i umetničkoj produkciji govoriti pozorišni reditelj Nebojša Bradić, a o nasleđu kao podsticaju muzičkog stvaralaštva naša operska diva Katarina Jovanović.

Glumac Vlado Kerošević iz Teatra kabarea Tuzle govoriće o  zavičajnom nasleđu lokalne zajednice, a Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće Klio o ličnim sećanjima, istoriji i gradskim mitovima.

O kulturnom nasleđu u programskim aktivnostima muzeja govoriće arheolog dr Marian Neagoe iz Regionalnog muzeja “Gvozdena vrata” u Turnu Severin, dok će direktorka Regionalne biblioteke „Mihalaki Georgiev“ Vidin, Desislava Ivanova predstaviti svoja iskustva regionalne saradnje biblioteka u razmeni ideja i programa u očuvanju nematerijalnog i kulturnog nasleđa.

Ivica Trajković, viši kustos dokumentarista, direktor Muzeja Krajine govoriće o muzeju kao lokalnom resursu, a Žaklina Nikolić, viši diplomirani bibliotekar, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovo o vidljivosti zavičajnog nasleđa.

Milena Micić-Milošević,  viša kustoskinja, istoričarka umetnosti iz Zavičajnog muzeja Knjaževca na ovogodišnjem “Kazan kultu” predstaviće tamošnje programe muzeja, a Suzana Antić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Zaječaru Školu tkanja na Felix Romulijani.

Svoje referate za “Kazan kult” u Kladovu pripremili su i Peca Popović, novinar i rok kritičar, Goran Marković, filmski i pozorišni reditelj, dr Staša Babić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu,  književnik Vule Žurić, Dušica Živković, muzejski savetnik  i Danijela Filipović, kustos sa Etnografskog muzeja u Beogradu i Snežana Ašanin, muzejski savetnik Narodnog muzeja Čačak

Manifestacija “Kazan kult” je od osnivanja, 2014. godine, posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice. Realizuje se u partnerstvu sa udruženjem “Dunav Fest” Beograd, a sufinansira je Ministarstvo kulture i informisanja.