Naslovna Društvo Humanitarnim časom hemije negotinski gimnazijalci probudili ljubav

Humanitarnim časom hemije negotinski gimnazijalci probudili ljubav

574
0

Novčana sredstva prikupljena na humanitarnom času hemije učenici Negotinske gimnazije doniraće maloj Simeoni Jokanović.

Kabinet hemije u Negotinskoj gimnaziji bio je tesan za sve posetioce zanimljivog časa hemije koji je za cilj imao prikupljanje novčanih sredstava za lečenje male Simeone Jokanović koja se već mesecima nalazi u jednoj od američkih klinika i bori sa opakom bolešću.

Mladi Negotinci su dobro pripremljenim i uvežbanim eksperimentima poslali poruku odraslima:

„Mi smo svesni da finansijski ne možemo mnogo da doprinesemo akciji, ali ideja je bila da drugim ljudima damo do znanja da mogu da pomognu, da u njima probudimo humanost“, kaže Mihailo Stanković, učenik trećeg razreda prirodno-matematičkog smera.

Pedesetak učenika prve, druge i treće godine prirodno-matematičkog smera, kao i učenici prve godine novog IT smera pripremalo je proteklih nedelja eksperimente koje su veoma uspešno prikazali svojim drugovima, profesorima, roditeljima, kao i budućim gimnazijalcima.

„Čas je rađen dugo. Imala sam veliku tremu zbog njihove ljubavi i posvećenosti. Ceo raspust su proveli u pripremama za ovaj čas. Ništa im nije bilo teško da urade i osmisle i to je bila moja snaga da ispričamo ovu priču do kraja. Mnogo sam ponosna na njih“, nije krila svoju radost u razgovoru za naš portal profesorka Olivera Negoicić Zlatković.

„Ovaj čas je izvorno trebalo da bude samo javni čas hemije koji ja organizujem jednom godišnje sa ciljem promocije ne samo hemije kao predmeta, već i škole. Učenici  su zapravo inicijatori da ovaj čas ima humanitarni karakter. To daje meni, a verujem i svima nama snagu da  rastu u dobre ljude“, dodaje profesorka Olivera.

Posetioci su pored zanimljivih eksperimenata bili u prilici da probaju i kolače na kojima su ispisani hemijski elementi, dobiju sapunčiće, ali i savet da kući ne probaju ništa od onog što su videli, poručuje Mihailo Stanković, koji je hemiju zavoleo, kako ističe od prvog dana zahvaljujući profesorki Oliveri Negoicić Zlatković.

Bio je to obično-neobičan čas hemije na kome je prštala eksplozija izazvana hemijskim reakcijama, ali je tu bilo i one hemije koju svi mi nazivamo –ljubav. Bio je i to čas humanosti.

„Upravo 9. maja kada obeležavamo Dan pobede šaljemo poruku da humanost i ljubav moraju da pobede“, poručuju negotinski gimnazijalci.