Naslovna Društvo Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese!

Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese!

618
0

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Vaskrs, praznik koji predstavlja temelj hrišćanstva, praznik nad praznicima.

Najveći i najznačajniji praznik Vaskrs, hrišćani slave kao Hristovu pobedu nad smrću, i ovaj događaj predstavlja temelj hrišćanstva. Vaskrs je središnji deo Pravoslavnog liturgijskog života, i njime je određena cela godina. Ovakvo iskustvo vodi poreklo još od samih apostola.

Vaskrs se naziva još i Pasha. Bio je to starozavetni praznik koji su Jevreji svetkovali svakog proleća i njime slavili oslobađanje iz egipatskog ropstva.

Vaskrs, kao pokretni praznik, praznujemo nedelju dana posle jevrejske Pashe u prvoj nedelji posle punog meseca  koji pada  na sam dan prolećne ravnodnevice, ili neposredno posle nje.

Za Vaskrs su već spremljena i obojena šarena jaja na kojima su nacrtana obeležja i ispisan pozdrav Hristos Voskrese. Vaskršnjim jajima se predstavlja novi život, a crvenom  bojom radost samog čina pobede života nad smrću.

Narod je praznike čuvao i slavio i kroz običaje koji su se zadržali do danas, a čini se da su prolećni najlepši i vezani su za buđenje prirode i života. Praznovanje počinje običajima sa prvim sunčanim zracima.

Na današnji veliki praznik ukućani se umivaju vodom koju donosi domaćica. Rano se odlazi u crkvu na jutarnju Vaskršnju liturgiju. Nakon posnih dana, od danas se mrsi pa je na trpezi, pored šarenih jaja, i mrsna hrana koje su pripremile domaćice.

Današnjem prazniku se posebno raduju deca koja se kucaju crvenim jajima. Čije se jaje razbije, taj gubi i predaje ga onome ko je jači. Prvo ofarbano crveno, čuvarkuća,  jaje se čuva u kući do sledećeg Vaskrsa.

Od danas, pa sve do kraja nedelje vernici jedni drugima upićuju pozdrav: „Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese!„