Naslovna Društvo Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

318
0

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Vaskrs, praznik koji predstavlja temelj hrišćanstva – praznik nad praznicima.

Najveći i najznačajniji praznik Vaskrs, hrišćani slave kao Hristovu pobedu nad smrću a sam događaj predstavlja temelj hrišćanstva. Vaskrs je središnji deo pravoslavnog liturgijskog života, i njime je određena cela godina, a poreklo vodi još od samih apostola.

Vaskrs, kao pokretni praznik, praznujemo nedelju dana posle jevrejske Pashe u prvoj nedelji posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevice ili neposredno posle nje.

Za Vaskrs su već spremljena i obojena šarena jaja na kojima su nacrtana obeležja i ispisan pozdrav Hristos voskrese. Vaskršnjim jajima se predstavlja novi život, a crvenom  bojom radost samog čina pobede života nad smrću.

Narod je praznike čuvao i slavio kroz običaje koji su se zadržali do danas a čini se da su prolećni najlepši i vezani su za buđenje prirode i života. Praznovanje počinje običajima sa prvim sunčanim zracima.

Na današnji veliki praznik ukućani se umivaju vodom u kojoj je potoplejn dren, zdravac, bosiljak i crveno uskršnje jaje. Decu valja pomaziti crvenim jajetom da budu crvena i zdrava tokom čitave godine. Rano se odlazi u crkvu na jutarnju Vaskršnju liturgiju. Nakon posnih dana, od danas se mrsi pa je na trpezi, pored šarenih jaja, i hrana mrsna koje su pripremile domaćice.

Današnjem prazniku se posebno raduju deca koja se kucaju crvenim jajima. Čije se jaje razbije, taj gubi i predaje ga onome ko je jači. Radost donosi i običaj traženja jaja i darova skrivenih u travi.  Prvo ofarbano crveno, čuvarkuća,  čuva se u kući do sledećeg Vaskrsa.

Od danas, pa sve do Spasovdana vernici jedni drugima upućuju pozdrav: „Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!“