Naslovna Društvo Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

256
0

Danas slavimo najradosniji praznik – rođenje Isusa Hrista, rađanje novog života. Trodnevno praznovanje čuva uspomenu na dolazak Sina Božijeg, a slavlje u krugu porodice označava njeno uvećavanje i čuvanje.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju rođenje Isusa Hrista Sina Božijeg. Velikom trodnevnom praznovanju dolazak na svet Spasitelja predhodio je šestonedeljni post.

Jutarnja zvona na svim pravoslavnim hramovima označila su da danas slavimo Božić, a nakon Liturgije sve do Bogojavljanja jedni drugima uputićemo pozdrav: „ Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“

U jutarnjim satima u kuću ulazi prvi gost, položajnik, koji se posebno dočekuje. Ovaj običaj u Srba zadržan je do današnjih dana u svim delovima zemlje a simbolizuje mudrace koji su vođeni zvezdom sa istoka došli na poklonjenje novorođenom Hristu. Specijalni gost, a obično su to deca, ulazi u kuću sa  Božićnim pozdravom  i džara vatru govoreći zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko ovaca u toru prasadi i jagnjadi, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja! Bože daj!“ Položajnik biva darivan prigodnim poklonima jer se veruje da on u kuću unosi sreću.

Na trpezi je danas, nakon posta, mrsna hrana, a Božićni ručak okuplja ukućane da proslave rođenje Hristovo.

Čestitamo praznik. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!