Naslovna Društvo Hramovna slava negotinske Crkve Svete Trojice

Hramovna slava negotinske Crkve Svete Trojice

396
0

Večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha i litijom oko hrama, Crkva Svete Trojice u Negotinu obeležava hramovnu slavu. Večernju službu načalstvovao je episkop timočki Ilarion. Sveta liturgija na dan praznika u 8 časova.

Saborno i molitveno Crkva Svete Trojice u Negotinu, podignuta u 19. veku, započela je proslavu svoje hramovne slave, Silazak Svetog Duha na apostole, Pedesetnice ili Trojice, koji Srpska pravoslavna crkva slavi kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu.

Tim povodom u negotinskom sabornom hramu održana je večernja služba koju je načalstvovao Njegovo preosveštenstvo episkop timočki Gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenika Eparhije timočke i arhijerejskog namesništva negotinskog.

Tradicionalno je nakon večernje službe sa molitvom priziva Svetog Duha, u prisustvu velikog broja vernika, kao i predsednika opštine Vladimira Veličkovića, proneta i litija oko ove negotinske crkve, u kojoj je priređen i prigodan kulturno – umetnički program uz učešće dece i mladih iz Negotina.

Hramovnu slavu uveličali su Etno grupa „Marinika“ pod upravom Danijele Marković, Etno grupa „Klasje“ Dušice Đurđić, ali i recitatori: Elena Stingić i Milica Ćosić iz Negotinske gimnazije, Trifun Đorđević i Maja Dimitrijević, učenici osnovne škole „Branko Radičević“, kao i Jovana Lekić i Sonja Đurđić iz OŠ „Vuk Karadžić“.

Sabrani verni narod pozdravio je tom prilikom i vladika timočki Ilarion koji je podsetio na značaj ovog praznika, trećeg po značaju posle Vaskrsa i Božića, koji se takođe slavi tri dana, i na blagodat Svetog Duha koji se spustio na Hristove učenike koji su potom po celom svetu pripovedali hrišćanstvo.

Na sam dan praznika, u negotinskoj Crkvi Svete Trojice, Sveta Liturgija će u nedelju 12. juna početi u 8 časova.