Naslovna Društvo Horu negotinske Osnovne muzičke škole dve nagrade na Festivalu horova dece i...

Horu negotinske Osnovne muzičke škole dve nagrade na Festivalu horova dece i mladih

486
0

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Đukić na Festivalu horova dece i mladih FEDEHO u Beogradu pripala je prva nagrada za najbolje izvedenu zadatu kompoziciju i druga za najbolji scenski nastup.

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ sa Aleksandrom Đukić, foto: Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“

Nastali iz želje da budu drugačiji, da lepotom dečjeg glasa oboje, višeglasno, različite muzičke žanrove, a pritom to čine sa uživanje, Hor Osnovne muzičke škole, pod upravom Aleksandre Đukić i uz klavirsku saradnju Kristine Đukić, nastavlja da niže uspehe na festivalskim podijumima.

Nakon prošlogodišnjeg uspeha na Festivalu horova dece i mladih FEDEHO, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, hor Aleksandre Đukić osvojio je na ovogodišnjem Festivalu prvu nagradu za najbolje izvedenu zadatu kompoziciju “Gadža” Konstantina Babića, kao i drugu za najbolji scenski nastup pesme “Oye” Džima Papoulisa.

“Preslušavanjem nekih snimaka do kojih smo mogli da dođemo, videli smo da smo napravili zaista jako lep scenski nastup, a naš hor je imao i najbolji zvuk, jer jeste da je Konstantin Babić i šaljiv, a ta kompozicija je intonativno zaista zahtevna, ali je naš hor najbolji bio po zvuku, dinamici, nijansiranju dinamike i mislim da smo tu dobili tu presudnu notu koja je nas izdvojila od ostalih”, kaže za NG portal Aleksandra Đukić.

Izvođenje zadate kompozicije „Gadža“, foto: Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“

FEDEHO, inače, okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama, sa ciljem da afirmiše horsku muziku, scensko muzičko izvođenje i populariše horsku muziku kao deo našeg kulturnog nasleđa.

Ovogodišnje učesnike ocenjivao je stručni žiri u sastavu: Silvija Grujić, muzički urednik Radio televizije Srbije, dirigenti Aleksandar Saša Spasić iz Kragujevca i Đorđe Stanković iz Beograda.

Pored nagrade za najbolji hor, proglašava se i najbolji dirigent festivala, najbolji muzičko-scenski nastup, kao i najbolje izvedene kompozicije različitih žanrova.

Najbolji stiče pravo da nastupi na jednom od koncerata ovogodišnje Međunarodne manifestacije dece “Radost Evrope”.

Nastup negotinskog hora u dvorani „Donka Špiček“ u Beogradu, foto: Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“

Negotinski hor, koji u punom sastavu broji tridesetak učenika od 12 do 15 godina, je, u konkurenciji od 20 horova Srbije, od kojih mnogi godinama osvajaju najviša priznanja širom sveta, među retkim, koji je nagrađen čak dvaput.

“Nama je posebna čast da nam je nakon nastupa, Gordana Krajačić, muzikolog i muzički kritičar, koja godinama dolazi i na Mokranjčeve dane, rekla da smo imali zaista divan nastup, da se vidi profesionalan pristup horu, da smo jako lepo odradili kompozicije i da se vidi napredovanje hora, jer unosimo i troglas u kompozicije i izvodimo i ozbiljne, teške dvoglasne kompozicije”, kaže Aleksandra Đukić.