Naslovna Kultura „Horska susretanja“ u Negotinu: Veče muzike i emocija

„Horska susretanja“ u Negotinu: Veče muzike i emocija

601
0

U sali Negotinske gimnazije održan je koncert pod nazivom „Horska susretanja“, u organizaciji Negotinskog pevačkog društva.

Učesnici „Horskih susretanja“

“Horska susretanja” u organizaciji Negotinskog pevačkog društva, uz ovaj ansambl, okupila su u sali Negotinske gimnazije i Hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara, kao i negotinski Hor “Wallachia” Gradskog horskog ansambla “Mokranjac”.

Hor „Wallachia“

Hor “Wallachia”, pod upravom Dragane Marinović Simonović, izveo je niz vlaških i srpskih pesama, poput “Joanje, Joanje”, “Staj, staj”.

Njihovi prepoznatljivi aranžmani doneli su živost i raznovrsnost u repertoar, po čijem su bogatstvu melodija i poznati ne samo u Negotinu, već i u drugim gradovima i izvan granica naše zemlje, u kojima su sa uspehom predstavljali kulturno bogatstvo ovog kraja.

Hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara

Pod dirigentskom palicom Nataše Jovanović, Hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice iz Zaječara izveo je program duhovnih kompozicija, uključujući i emotivnu interpretaciju kompozicije „Suza Kosova“.

Njihov nastup je definitivno naglasio duhovnu dimenziju koncerta i bio je dobro prihvaćen od strane publike.

Negotinsko pevačko društvo

Negotinsko pevačko društvo, pod vođstvom Danila Perkovića, izvelo je Mokranjčevu Treću rukovet i „Jesenske duge noći“ Josipa Slavenskog, tehnički precizno, izražajno i emotivno, zaokruživši ovo veče na visokom umetničkom nivou.

“Gledali smo da program bude raznovrstan, da u suštini, ima za svakog ponešto. Negotinsko pevačko društvo je izvodilo Treću Mokranjčevu rukovet koja se ne izvodi tako često, dosta je naporna, teška i duga i ansambli je zaista nerado izvode. Mislim da smo uspeli da je donesemo na jako dobar način što se vidi i po reakcijama publike. “Jesenske noći” su meni nekako posebno drage, pa su se i one našle na repertoaru”, kaže Danilo Perković, dirigent Negotinskog pevačkog društva.

Dirigenti: Pavle Jovanović, Nataša Jovanović, Danilo Perković i Dragana Marinović Simonović

Zamisao je ovog horskog ansambla da program “Horska susretanja”, postane tradicionalan. Ovaj prvi  bio je posvećen Miodragu Mići Stefanoviću (1942 – 2013), istaknutom kulturnom posleniku i “duši” Festivala “Mokranjčevi dani”.

 “Ove dve kompozicije, uz još jednu duhovnu činiće okosnicu našeg programa na Internacionalnim horskim svečanstima u Nišu, na koji smo pozvani i za koje, čujem, vlada veliko interesovanje horova. Kad biram program, za sada se vodim nekim svojim ličnim senzibilitetom, ali uvek tu ima prostora, ja sam čovek fleksibilan i uvek slušam savete. Mi smo jedan veliki tim i ako neko ima predlog da nešto treba da se uradi, rado saslušam, razmislim i usvojim. Hor ne postoji ni godinu dana. Ti ljudi koji pevaju, stvarno nam daju neki vetar u leđa i imam utisak da oni sve mogu”

Publika je sa zadovoljstvom pratila nastupe, nagradivši izvođače aplauzom, a oni su na kraju, pod dirigentskom palicom mladog Pavla Jovanovića, učenika ovdašnje Umetničke škole, izveli Mokranjčevo “Tebe pojem” potvrdivši značaj horske muzike u očuvanju kulturne baštine, pružajući ljubiteljima muzike u Negotinu veče za pamćenje.