Naslovna Kultura Hor „Wallachia“ uspešan i u Beču

Hor „Wallachia“ uspešan i u Beču

1344
0

Negotinski Vlaški hor „Wallachia“ predstavio se nedavno na godišnjem koncertu Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“, održanom u dvorcu Perhtoldzdorf, nadomak Beča.

Vlaškom horu “Wallachia”, prvom i jedinom horskom ansamblu vlaške nacionalne zajednice u Srbiji i okruženju, pripala je čast da otvori velelepni godišnji koncert Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“, od nedavno i nosiocem titule Zlatnog ansambla Srbije 2022.

Negotinski hor je pod upravom Dragane Simonović Marinović izveo na početku koncerta koji je okupio više od 300 izvođača himnu Srbije “Bože pravde”, a u nastavku programa uz domaćina i goste, predstavio se najlepšim vlaškim pesmama u savremenom, horskom aranžmanu, nastojeći da publici internacionalizacijom vlaškog modernog stvaralaštva, približi  vlašku vokalnu tradiciju.

“Saradnja između Gradskog horskom ansambla “Mokranjac” iz Negotina i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča datira još iz 2017. kada smo u dva navrata gostovali sa Dečjim horom “Vivak”. Vreme korone nas je sprečilo da tu saradnju produbimo i godišnje bar po jednom nastupimo, a ove godine smo to uspeli sa Horom “Wallachia”, koji je prošle godine na njihovom godišnjem koncertu nastupio onlajn. Organizatori, Saša Kostić, predsednik SKC i Saša Božinović, potpredsednik su ovo sjajno organizovali, sala je bila rasprodata za dva dana, a nastupili smo pred oko 600 posetilaca koji su svaku tačku propratili burnim aplauzom i oduševljenjem. Svakako ćemo ovu saradnju nastaviti i ubuduće”, kaže Krsta Stanković Njenjulović, predsednik Skupštine Gradskog hora „Mokranjac“.

Nastup u Beču deo je projekta “Vlaška horska pesma 2 – Modernizacija vlaške muzike kroz horsko izvođenje”  koje sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina, a realizaciju ovog projekta pomogla je i Fondacija Eliksir.

“Ovim projektom pokazali smo da noviteti u razvoju kulturno umetničkog savremenog stvaralaštva kroz negovanje i očuvanje kulturnih delatnosti nacionalnih manjina istočne Srbije mogu da dostignu visok nivo muziciranja na sceni i time afirmišu naše građane na veću uključenost manjina u lokalnu zajednicu radi promocije opštine Negotin i razvoja međunarodne saradnje sa dijasporom. Ovaj projekat neguje kulturne i jezičke osobenosti vlaške nacionalne manjine i podstiče na međukulturni dijalog koji unapređuje uzajamno poštovanje, razumevanje i saradnju među svim ljudima koji žive na jednoj teritoriji, bez obzira na etnički, kulturni, jezički ili verski identitet tih osoba”, kaže Dragana Marinović-Simonović, predsednik UO Gradskog hora „Mokranjac“ i umetnički rukovodilac Hora “Wallachia”.

Projekat “Vlaška horska pesma 2 – Modernizacija vlaške muzike kroz horsko izvođenje”  okupio je i afirmisao i mlade horiste, decu, omladinu, ali i profesionalne muzičare i amatere kroz organizaciju i realizaciju muzičkih radionica, prikupljanje vlaške izvorne građe, ali i raspisivanje notnog materijala vlaških pesama, njegovu modernizaciju i samo izvođenje.

“Projekat je imao za cilj da od zaborava sačuva vlašku izvornu muziku koja se vekovima negovala na prostorima istočne Srbije i nju modernizuje savremenim aranžmanima i predstavi i u zemlji i u dijaspori”, ističe Dragana Marinović-Simonović.

Osim ovog, Gradski horski ansambl “Mokranjac” u okviru kojeg radi i Vlaški hor “Wallachia” realizuje i projekat “Internacionalizacija i digitalizacija kulturno – umetničkog stvaralaštva kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Stojanovića Mokranjca i istočne Srbije”, koji sufinansira lokalna samouprava.

“Veliku pomoć pružila nam je i Umetnička škola “Stevan Mokranjac” koja nam je izašla u susret sa prostorijama za održavanje horskih proba. Zahvalila bih se i saradnicima na ovom projektu, mojim kolegama koji su pored moje malenkosti na razvoju muzičkog stvaralaštva, raspisivali svoje aranžmane za horsko stvaralaštvo Ružici Rajković, Danilu Perkoviću, Marku Miljkoviću, kolegi Aleksandru Mitiću koji je bio klavirska saradnja, frulašima Voji Bađikiću i Milanu Nikoliću, kao i perkusionisti Milanu Markoviću”, dodaje Marinović-Simonović.

Pred Vlaškim horom “Wallachia” su i nova gostovanja, ovoga puta u susednu Rumuniju. Već 11. decembra “Wallachia” će gostovati u Turn Severinu.

“Nastavljamo saradnju sa Srednjom umetničkom školom “Joan Štefan Paunijan” (Ioan Stefan Paulian) i sadašnjim direktorom Lori Stanću (Lorri Stanciu), nastupom na njihovom tradicionalnom koncertu povodom Koledanja. Uspostavili smo saradnju i sa nadležnima iz Doma kulture u Kalafatu u kojem ćemo verovatno ići početkom naredne godine, a takođe nas očekuje i nastavak saradnje sa Umetničkom školom “Marin Soresku” i Domom kulture u Krajovi”, dodaje Krsta Stanković Njenjulović, predsednik Skupštine Gradskog hora „Mokranjac“.