Naslovna Kultura Hor „Wallachia“ očarao publiku u Temišvaru i Donjem Milanovcu

Hor „Wallachia“ očarao publiku u Temišvaru i Donjem Milanovcu

877
0

Negotinski Gradski horski ansambl „Mokranjac“ sa horom „Wallachia“ nastupio je nedavno na manifestaciji „Vidovdanski dani“  u Temišvaru.

Hor “Wallachia“ ponovo se na poziv organizatora Saveza Srba u Rumuniji našao u programu „Vidovdanskih dana“ u Temišvaru koju Savez organizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Temišvaru, uz finansijsku pomoć Departmana za međuetničke odnose Vlade Rumunije.

 „Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo nastupali na manifestaciji „Vidovdanski dani“ koja jeste jedna od značajnijih i obimnijih u srpskom rasejanju, još draže što smo i ove godine prezentovali opštinu Negotin u Temišvaru, Evropskoj prestonici kulture za 2023. godinu, dok smo prošle 2022. godine to učinili u Novom Sadu“, kaže ukovodilac hora Dragana Marinović-Simonović.

Hor “Wallachia“ se predstavio Mokranjčevom „Tebe pojem“, kompozicijama „Pećka kandila“, „Sa Кosova“, „Srpkinjom“ Isidora Bajića, Tajčevićevom „Ajde Jano“, a izveo je i Gavrilovićevu pesmu „Tupan mi tupa, „Tamo daleko“ Marine Adamov-Stojadinović i „Pukni zoro“ Marka Кaranfilovskog.

„S obzirom na višegodišnju uspešnu saradnju našeg gradskog horskog ansambla „Mokranjac“ sa horom Pravoslavne srpske Saborne crkve iz Temišvara i Dečijeg hora Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ kojim diriguje Joca Bugarski u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji pokazali smo da negovanje, očuvanje i unapređenje verskog identiteta, tradicionalnog horskog pevanja, kroz prezentovanje savremenog stvaralaštva i duhovnog opusa St.S.Mokranjca živi podjednako u matici, kao i među Srbima u regionu“, dodaje Dragana Marinović-Simonović.

Za članove hora „Wallachia“ Ognjan Кrstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji priredio je i svečani prijem, kojem su prisustvovali i Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i dobitnik „Vidovdanske povelje“ za 2023. godinu, kao i Stefan Morović,  asistent direktora organizacije „Solidarnost za Кosovo“.

„Smatram da svojim kvalitetom, pojavljivanjem na sceni i uzajamnom saradnjom doprinosimo očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu. Vezivanjem novih generacija naših ljudi na održivom promovisanju kulturnih, jezičkih i muzičkih vrednosti, pružajući pre svega uzajamnu pomoć u procesu reintegracije, kroz jačanje međusobnog poverenja“, ističe Dragana Marinović-Simonović, predsednik i zastupnik udruženja Gradski horski ansambl „Mokranjac“.

Hor „Wallachia“ je uveličao svojim nastupom i manifestaciju „Кapetan Mišini dani“ u Donje Milanovcu koju organizuje Turistička organizacija Majdanpek pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Hor se predstavio duhovnim opusom Mokranjca, tradicionalnim i pesmama komponovanim u tom stilu, ali i vlaškim pesmama, modernizovanim za horsko izvođenje: „Gergina“ i „La  izvor“ u aražmanu Ružice Rajković, „Mndra mja“ u aražmanu Dragane Marinović-Simonović i „Staj, staj“ u džez aražmanu Danila Perkovića.