Naslovna Kultura Hor „Wallachia“ na Festivalu umetnosti „Talasi Dunava“ u Bugarskoj

Hor „Wallachia“ na Festivalu umetnosti „Talasi Dunava“ u Bugarskoj

1062
0

Negotinski Hor „Wallachia“ koji deluje pri Gradskom horskom ansalblu „Mokranjac“ sa uspehom se predstavio na 11. Festivalu umetnosti „Talasi Dunava“ u Vidinu.

Hor „Wallachia“ na 11. Festivalu umetnosti „Talasi Dunava“ u Vidinu; Foto: Arhiva Hora

Hor „Wallachia“ iz Negotina, pod upravom Dragane Marinović-Simonović, uveličao je završnicu 11. Festivala umetnosti “Talasi Dunava”, šestodnevne manifestacije koja u Vidinu okuplja na jednom mestu umetnike iz gotovo svih oblasti od teatra, preko likovne i muzičke umetnosti do čuvara kulturnog nasleđa, gastronoma, na koncertima, pozorišnim predstavama, radionicama sportskim i folklornim programima.

“Imali smo čast da budemo i mi deo ove manifestacije i pored fantastične organizacije naših domaćina, ni vremenski uslovi nisu nas sprečili da se sa zadovoljstvom predstavimo našim već prepoznatljivim repertoarom. Publika je uživala u nastupu, zajedno su pevali i igrali sa nama, a nakon turističkog obilaska Vidina i završnog koncerta usledilo je prijatno druženje kraj Dunava. Hor „Wallachia“ do kraja godine očekuje gostovanje u Beču, otvoren poziv za Temišvar, Turn Severin i radimo na omasovljavanju članstva, te iz tog razloga pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i da se sa nama druže, putuju i pevaju. Sa horom „Wallachia“ takođe radimo na internacionalizaciji i digitalizaciji kulturno umetničkog stvaralaštva kroz negovamnje muzičke tradicije Istočne Srbije, o tome najbolje govori naši projekt „Vlaška horska pesma“ koji je već drugu godinu za redom podržan od Ministarstva kulture i informisanja”, kaže Dragana Marinović-Simonović, predsednik UO Gradskog hora „Mokranjac“ i umetnički rukovodilac Hora “Wallachia”.

Foto: Arhiva Hora

Poslednjeg dana jula, završni koncert “Praznik foklora” na vidinskim “Talasima Dunava” hor iz Negotina uveličao je kao specijalni gost uz još šest bugarskih ansambala iz Bugarske i Severne Makedonije i Orkestra Vidin, a prisustvovala mu je uz brojnu publiku i zamenik predsednika ove pogranične bugarske opštine, Borislava Borisova.

“Na ovoj manifestaciji učestvovali smo na poziv Silvane Sulejman i Opštine Vidin, kao jedini predstavnici iz Srbije. Nosimo predivne utiske. Inače, veoma mi je drago što Gradski horski ansambl „Mokranjac“ uspešno privodi kraju sve zaplanirane aktivnosti opštinskim projektom i na najbolji način prezentuje naš Mokranjčev grad. Prošle nedelje učestvovali smo sa Gradskim horom „Mokranjac“ na petodnevnom Internacionalnom festivalu „Raspevani mostovi“ u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu. Horisti i dirigenti su se vratili oduševljeni, pod jakim utiskom ove velike horske svečanosti. Naše udruženje podstiče i koordinira rad svojih članova na usavršavanju, razvoju i unapređenju horskog pevanja u koraku sa svetskim trendovima kroz radionice, ateljea sa iskusnim dirigentima, preko koncerata, zajedničkih proba -open singing”, kaže Krsta Stanković Njenjulović, predsednik Skupštine Gradskog hora „Mokranjac“.

Foto: Arhiva Hora