Naslovna Kultura Hor OŠ “Vuk Karadžić“ muzikom spaja vekove i muzičke žanrove

Hor OŠ “Vuk Karadžić“ muzikom spaja vekove i muzičke žanrove

419
0

Naša najstarija Osnovna škola „Vuk Karadžić“ decenijama unazad neguje horsko pevanje, a probranim muzičkim kompozicijama dirigenti su generacijama gradili muzički ukus đaka.

Na pragu obeležavanja 19 decenija postojanja  Osnovne škole „Vuk Karadžić“ pred dirigentom školskog hora Tanjom Milosavljević je ozbiljan zadatak, muzički pomiriti vekove, nastavni program i različite muzičke ukuse.

 „Nije lako, ali trudim se koliko god mogu da izborom kompozicija koje su prilagođene uzrastu decu, spojim nekoliko važnih stvari. Hor je u redovnoj školi samo sekcija i moraju se ispoštovati  osnovni ciljevi, kao što je kolektivno pevanje i izvođenje muzike i  upoznavanje sa različitim žanrovima. Često biramo zajedno program i ono gde se oni pronađu i što je sa ljubavlju pripremeljeno sigurno dopre i do publike.“

Veoma je važno da dirigent svoju ljubav prema muzici prenese na učenike, kaže Tanja Milosavljević, nastavnik muzičke kulture, da ih edukuje da poštuju različite muzičke žanrove i da muziku vole i osećaju.

„Teške su im višeglasne  a cappella kompozicije, treba više vežbanja i proba, a  uživaju  uz dečiju muziku, džez i muziku kroz koju mogu da izraze ne samo svoje melodijske već i ritmičke sposobnosti.“

U okviru programa  festivala Klasika u 11, danas na trgu, publika je zaista uživala u raznovrsnom programu – od duhovnih kompozicija, narodnih, preko dečijih i džez numera.

„Nadam se da smo uspeli da prenesemo publici svu svoju ljubav prema muzici, a posebno nam je bilo drago što je publika danas pevala sa nama.“

Hor ove škole okićen je mnogim medaljama i nosilac je značajnih priznanja. Među poslednjima je osvojen pehar za interpretaciju na Međunarodnom festivalu horova u Pragu 2014. godine.

Posebno se raduju završnoj večeri ovogodišnjeg festivala „Mokranjčevi dani“, gde će uz hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Vivak“ biti deo ansambla Hora i orkestra RTS koji će na scenu doneti delo Karla Orfa Carmina burana.