Naslovna Kultura Hor “Mokranjac“ iz Beograda pobednik Natpevavanja

Hor “Mokranjac“ iz Beograda pobednik Natpevavanja

483
0

Hor “Mokranjac“ iz Beograda pod upravom dr Katarine Stanković pobednik je Natpevavanja horova 55. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Hor „Mokranjac“, Beograd – Pobednik Natpevavanja horova

Horu „Mokranjac“, koji u decembru obeležava 90 godina postojanja, uručena je statueta Stevana Mokranjca, rad Nebojše Mitrića, a naredne će godine na festivalu prirediti i koncert na kojem će, istakla je dirigent dr Katarina Stanković, izvesti dela domaćih autora.

„Srce mi je puno, oči prepune suza i uzbuđenje je zaista preveliko zbog večerašnjeg našeg nastupa i zbog pobede na jubilarnim „Mokranjčevim danima“. Izuzetna nam je čast što smo uopšte bili ovde, velika je obaveza bilo predstaviti horove iz Hrama Svetog Save i velika čast da nastupimo na Natpevavanju ove godine kada su uslovi znamo kakvi i kako se radilo. Ponosna sam na svoj mali odabrani tim“, kaže dr Katarina Stanković.

Najstariji ansambl Pevačkog društva Hrama Svetog Save u Beogradu koga je daleke 1931. godine osnovao kompozitor, muzikolog i teoretičar Kosta Manojlović, za svoj nastup na Natpevavanju opredelio se za dela svog osnivača, ali i Stevana Mokranjca i Kornelija Stankovića,  čiji duhovni repertoar hor redovno izvodi, kao i za kompozicije „Muha i komarac“ Miloja Milojevića i „Golema č’čkalica“ Dragane Veličković, kojim je ovaj crkveni hor iskoračio iz svog uobičajenog repertoara.

„Ja sam nacionalno orijentisana u muzici i uvek razmišljam da izvodim program srpskih autora. Moji prijatelji često pitaju: „Gde si našla ovaj program, ne izvodi se tako često, da li na nikadizvođeno.com, ali kako je biblioteka Hora „Mokranjac“ jako bogata i kako je Kosta Manojlović napisao mnoge  kompozicije koje smo našli, vodili smo se da program bude šarenolik, da prikažemo Mokranjčevu muziku sa kompozicijom „Tebe Boga hvalim“ koja je, mogu da kažem i malo nesrećno napisana što se tiče hora, počinje iz nekog lajtmotiva, malo je iseckana, ali da je prikažemo kao celinu i na način kako se to izvodi u samoj crkvi, na bogosluženju. Sa druge strane, uz zahvalnost našem osnivaču da pokažemo Manojlovićevu „Bogorodice djevo“ koja nam je omiljena kompozicija za izvođenje, kao i „Stare srpske pesme“ Kornelija Stankovića koje su prvobitno napisane za muški hor. Ovaj aranžman je uradio Milan Vlajin, a to je kompozicija koja nas podseća na prve srpske muzičke korake, a u formi je rukoveti i preteča je Mokranjcu. Sa „Muhom i komarcem“ smo izašli iz zone svog komfora, ali smo hteli da to bude izazov za nas, da se malo zabavimo radeći, i na kraju sa „Golemom č’čkalicom“ koja je hitić moje profesorke Dragane Veličković želeli smo da zaokružimo nastup kompozicijom koja daje prizvuke pastorale iz južnih krajeva“, istakla je dr Stanković.

Leskovačko crkveno pevačko društvo

Žiri u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent i Radmila Smiljanić, operska umetnica nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela, njegove Druge rukoveti, dodelio je Leskovačkom crkveno pevačkom društvu „Branku“ pod upravom Miroljuba Cvetkovića.

Kragujevačko Pevačko društvo

Kragujevačkom Pevačkom društvu kojim je dirigovao Đorđe Catić pripala je nagrada za tragalački odnos prema domaćem horskom repertoaru, a „Bačkim pevačima“ iz Vrbasa pod upravom Jelene Aleksić zahvalnica za učešće.

Hor „Bački pevači“, Vrbas

Kako reče doktor umetnosti Tamara Adamov Petijević Natpevavanje horova u poslednje dve godine (ne)uslova bilo je pravi podvig za horove koji su u takvim okolnostima pripremili takmičarski program i došli u Negotin.

„Ono što je jako važno je da dirigenti vode računa o izboru programa i večeras smo videli da je izbor programa 50 i više posto uspeha. Desi se da mali hor izabere program koji je pretežak, a ozbiljan hor i vokalno dobro postavljen program koji je taman u njegovoj meri i da se to čuje u njihovom izvođenju i mi smo bili svedoci toga“, istakla je u ime žirija Tamara Adamov Petijević.

Tamara Adamov Petijević