Naslovna Kultura Događaji Hor „Korikos“ iz Njujorka pobednik „Natpevavanja horova“

Hor „Korikos“ iz Njujorka pobednik „Natpevavanja horova“

553
0

Hor „Korikos“ iz Njujorka sa dirigentom Alekom Galambosom pobednik je „Natpevavanja horova“ 54. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Američkom horu koji je prevalio više od sedam i po hiljada kilometara da prisustvuje jednom od najznačajnijih srpskih muzičkih festivala za visoke umetničke domete, skladnu i ujednačenu interpretaciju zahtevnog programa, pripala je Statueta Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića, ali i čast da već naredne godine prirede u Negotinu celovečernji koncert.

„Moram da priznam da, nažalost, do ovog festivala nismo čuli za Mokranjca, a kompozicija „Tebe pojem“ je prva koju sam pročitao i uvežbao sa horom. To je sjajna i perfektna kompozicija. Ne poznajem Mokranjčevu muziku dovoljno, ali se nadam da ću je upoznati“, rekao je Alek Galambos, dirigent Hora “Korikos”, ansambla koji je u Njujorku i širom Sjedinjenih američkih država poznat po interpretacijama najvišeg standarda i težnji da otkriju komunikativnu snagu ljudskog glasa i stvore muziku dostupnu svima.

Hor „Korikos“ Njujork, SAD

„Repertoar koji smo večeras izveli je naš standarni repertoar, sa izuzetkom Mokranjca. Mi u Sjedinjenim američkim državama održavamo takmičenja u novoj muzici, otkrivajući tako nove kompozitore, ne samo u Njujorku, već i širom Sjedinjenih američkih država i sveta. Ovu muziku i najčešće izvodimo“, rekao je Alek Galambos, koji je publiku oduševio i kada im se na početku svog programa obratio na srpskom rekavši da je “muzika univerzalni jezik, koji nam je danas, više nego ikada, potreban”.

Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva

Žiri u sastavu: dr Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dirigenti dr Tamara Adamov Petijević i dr Miloje Nikolić nagradu za doprinos u negovanju najboljih tradicija u interpretaciji Mokranjčevih dela uručio je Gradskom mešovitom horu „Abrašević“ iz Valjeva sa dirigentom Draganom Vasiljevićem.

Hor KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice

Nagradu Festivala za uspeli izbor repertoara na tragu Mokranjčeve tradicije stručni žiri je dodelio Horu KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (Crna Gora), kojim je dirigovao Ilija Dapčević.

Hor „Devana“ iz Amsterdama, Holandija

Dirigentu Juliji Šćepanović i horu „Devana“ iz Amsterdama (Holandija), specijalno formiranog zbog „Mokranjčevih dana“ i nastupa na ovom festivalu, pripala je nagrada za negovanje dijaloga kulture.

Mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja, Severna Makedonija

Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja (Severna Makedonija) pod upravom Jasmine Đorđeske nagrađen je za uspelu interpretaciju dela nacionalnog repertoara.

Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara

Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara pod upravom Željke Aleksić osvojio je nagradu za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji „Heruvimske pesme“ Irine Denisove.

Andrej Naunov, kompozitor

Najprijatnije iznenađenje publici priredio je u pauzi čekanja na odluku žirija makedonski kompozitor Andrej Naunov, čiju je kompoziciju „Što mi e milo“ izveo hor iz Skoplja, zasviravši na klaviru neke od najvećih eks-ju balada koje su zajedno u glas pevali i horisti i publika.

„Upravo je taj trenutak i poruka festivala, da pokaže kolika je ta strast za muzikom i da to treba da živi“, poručila je dr Tamara Adamov Petijević, dirigent Crkvenog hora “Sveti Stefan Dečanski”, mešovitog i ženskog hora i orkestra Muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu, kao i oratorijumskog ansambla “Orfelin”.