Naslovna Kultura Hor devojaka negotinske Umetničke škole sa dirigentom Ružicom Rajković osvojio prvo mesto...

Hor devojaka negotinske Umetničke škole sa dirigentom Ružicom Rajković osvojio prvo mesto na valjevskom „HorFestu“

745
0

Ovogodišnji „HorFest“ u Valjevu okupio je najbolje srpske dečje, kamerne, omladinske, mešovite, jednorodne horove i vokalne grupe. U kategoriji jednorodnih omladinskih horova, Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Ružice Rajković, osvojio je prvo mesto.

Nastali su slučajno. Iz želje da pokažu sebi i drugima da mogu i više i bolje. Ima ih samo 15, a zvuči ko da ih je makar 50.

Hor devojaka Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom energične Ružice Rajković na prvoj svojoj prezentaciji van Negotina osvojio je prvu nagradu.  I to ne bilo kakvu – prvu nagradu na HorFestu u Valjevu, manifestaciji koja već treću godinu zaredom okuplja najbolje predstavnike horskog pevanja u Srbiji, u svim kategorijama.

Stručni žiri, kojim je predsedavala Vesna Šouc, dirigent i redovan profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nastup negotinskog Hora ocenio je sa 94, 33 poena.

„Naš devojački hor postoji od prošlog oktobra, a nastao je iz želje i volje da se baci akcenat na jednorodne horove, da se pevaju različiti aranžmani i kompozicije za ženski hor.  Prvi nastu nam je bio na koncertu povodom Svetskog dana horskog pevanja. Ovo nam je prvo putovanje i prva prezentacija van Negotina. Ova nagrada nam je dokaz da smo na pravom putu, ona nam je vetar u leđa da nastavimo naš rad“, kaže dirigent Ružica Rajković, profesor u negotinskoj Umetničkoj školi.

Hor devojaka ove Umetničke škole izveo je kompoziciju „Gospo ja vas volim i ćutim“ Konstanca Feste, budući da je obavezna bila jedna od kompozicija iz opusa renesanse, zatim „Vojvođanske pesme“ Ljubomira Bošnjakovića i naravno, „Svjati Bože“ iz Mokranjčeve „Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog“ u transkripciji za ženski hor.

„Bez Mokranjca se ne može i ne želimo. On je naša tradicija. Mi, pre, svega, ne želimo da budemo statičan hor. Smatramo da je pokret uz pevanje veoma važan, jer se decenijama neguje i na drugim scenama širom Evrope. Želja nam je da budemo drugačiji, da u svom opusu imamo i modernije aranžmane, da brinemo i o tradiciji, možda i da ubacimo i instrumente, perskusije, što da ne“, kaže Ružica Rajković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.