Naslovna Kultura Hor „Ankara“ iz Turske pobednik Natpevavanja

Hor „Ankara“ iz Turske pobednik Natpevavanja [Foto]

331
0

Polifoni hor „Ankara“ pod upravom Nilgun Tuskaja Arkan pobednik je Natpevavanja horova 57. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Polifoni hor „Ankara“, Ankara (Turska)

Polifoni hor „Ankara“, po oceni stručnog žirija u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr Кatarina Tomašević, muzikolog i Božidar Crnjanski, dirigent, pobednik je tradicionalnog Natpevavanja horova, koje u okviru „Mokranjčevih dana“, sa manjim ili dužim prekidima, postoji od 1974.

Mokranjčeva statueta, rad Nebojše Mitrića i pravo da na narednom festivalu prirede celovečernji koncert, pripala im je „za najkompleksniji horski zvuk, inovativno predstavljanje Mokranjčeve kompozicije kao i za efektan scenski nastup“.

Mokranjčevu statuetu dirigentu pobedničkog hora Nilgun Tuzkaja Arkan uručio Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin

Hor se predstavio delima, pretežno turskih kompozitora, a od Mokranjčevih kompozicija, čije je izvođenje obavezno na Natpevavanju, odlučili su se za njegovu „Ne đizelsin“ (Tako si lepa), koju je Mokranjac komponovao 1898. a prvi put izveo na nemačkoj turneji Beogradskog pevačkog društva u Berlinu, Drezdenu i Lajpcigu, marta 1899.

„Nismo, nažalost, ranije čuli za Mokranjca, ali smo zavoleli njegove kompozicije na turskom, a definitivno ćemo njegovo delo proučavati i izvoditi. Nama su takmičenja važna, učestvovali smo i u Srbiji. Ona nas motivišu, ali ovo ima jednu specifičnu notu jer nas je upoznalo sa Mokranjcem“, dodala je  Nilgun Tuskaja Arkan.

Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Negotin

Prvi put je dodeljena nagrada za najuspešnije izvedenu kompoziciju na Festivalu – Horu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Danila Perkovića za interpretaciju „Tri madrigala, samo malo drugačija“ Кonstantina Babića.

Danilo Perković, dirigent Hora Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Negotinski hor je posebno emotivno i izražajno doneo pred publiku svoj program koji su otvorili Bahovom „Isus je moja radost“, pa nastavili narodnom u aranžmanu Vojislava Simića „Kaleš, bre Anđo“, preko Babićevih „Madrigala“ do Mokranjčeve „Tebe Boga hvalim“.

“Gledao sam da program obuhvata što više stilova i naravno da ceo program zaokružim Mokranjcem, zbog celokupnog festivala i zbog imena škole koju predstavljamo. Horisti su bili jako inspirisani, dali su svoj maksimum i mislim da Negotin treba da bude ponosan na ovakav horski ansambl, koji je krenuo sa radom početkom ove godine”, kaže Danilo Perković, dirigent Hora Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Mešoviti pevački hor „Ina“ iz Zagreba

Mešoviti pevački hor „Ina“ iz Zagreba pod upravom Bojana Pogrmilovića osvojio je nagradu za autentičnu interpretaciju folklorom inspirisanih dela. Hor iz Hrvatske je, između ostalih, premijerno izveo kompoziciju „Sa istoka sunce“ Frana Pogrmilovića, koga su za ovo delo inspirisale tri pesme iz istočne Srbije.

„To što radim sa svojim ansamblima zovem „vokalni višeboj“. Kao što atletičar mora jednako dobro trčati i skakati u dalj, u vis, bacati kuglu, tako jedan dobar pjevač zbora koji se bavi raznolikom glazbom, a posebno folklorni amsanbli, jer ako želite pjevati folklorno nasleđe cijele Hrvatske vi morate mijenjati ne samo plesne nego i vokalne stilove. To je nešto što smo u jednom malom segmentu htjeli pokazati večeras“, kaže za NG Portal, Bojan Pogrmilović, dirigent Mešovitog pevačkog hora „Ina“, dodajući da kod Mokranjca, voli sve.

Bojan Pogrmilović, dirigent Mešovitog pevačkog hora „Ina“

„Ja mislim da taj spoj tradicionalnog nasleđa koji postoji u folklornom djelu i u nasleđu pravoslavne liturgijske glazbe i jednog gotovog hibridnog spajanja sa dosezima zapadno evropske harmonije je ono što Mokranjca čini bezvremenskim. Mokranjac je na jedan ingeniozan način spojio tradiciju, ali je drugačije nego Čajkovski, Rahmanjinov, nego Česnikov, Bortnjanski, sasvim osobno, svojom harmonizacijom i svojom građom muzičke materije dao jedan poseban doprinos evropskoj glazbi. Dobro da je došlo vrijeme da ne govorimo više o ratovima, svađama, nego da ćemo ponovo poštovati glazbu, umjetnike, bez obzira odakle dolazili“, dodaje Pogrmilović.

Horu „Ars Vocalis“ iz Beograda, sa dirigentom Miroslavom Arbanovskim pripala je nagrada za najkompleksniji izvedeni program i najuspešnijeg solistu Marka Кostića, a Aleksinačkom mešovitom horu „Šumatovac“ pod upravom Dimitrija Golubovića i Horu „Sveti Simeon Bogoprimac“ iz Smederevske Palanke, kojim je rukovodio Miloš Urošević, diplome za učešće.