Naslovna Društvo Hladne i tople probe uoči početka grejne sezone u Negotinu

Hladne i tople probe uoči početka grejne sezone u Negotinu

537
0

Javno komunalno preduzeće  „Badnjevo“  već nekoliko dana obavlja hladne i tople probe uoči početka nove grejne sezone koja će u Negotinu početi 15. oktobra.

Foto: I.Mitrović

U toku su poslednje provere daljinskog sistema grejanja. U naselju „Veljko Vlahović“ gde je bilo isključenja pojedinih stanova sa mreže, završavaju se hladne probe i vrši provera radijatora i curenja.

U toplani „Borska“ spremni su za tople probe, koje su već počele u „Banani“ imajući u vidu da ova toplana ima najmanju mrežu, kao i da grejanjem snabdeva škole. Eventualne probleme tokom trajanja proba, korisnici sistema daljinskog grejanja treba da prijave svojim toplanama ili Javnom komunalnom preduzeću.

„Ako temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni i manje, po Zakonu o energetici, dužni smo da grejnu sezonu započnemo pre 15. oktobra. Javne nabavke su završene, pre nedelju-dve završena je i nabavka uglja i drveta. Završena je i javna nabavka za mazut. Krećemo spremni u novu grejnu sezonu. Nema najava da će cena daljinskog sistema grejanja biti veća, osim ukoliko cena energenata drastično ne poraste na svetskom tržištu“, kaže Dalibor Ranđelović, direktor JKP „Badnjevo“.

JKP „Badnjevo“ sa šest toplana ove godine grejaće 1.555 stanova, ukupne površine od 75.680 kvadratnih metara, kao i 11.258 metara kvadratnih u ustanovama i 1.293 kvadrata poslovnog prostora.

 „Za sada još uvek šest toplana, mislim da je ove godine to poslednji put. Ulazimo u program ujedinjenja u dve toplane uz pomoć Nemačke razvojne banke u Srbiji (KfW) koja je sa Ministarstvom energetike sklopila sporazum za finansiranje toplovoda i vodovoda u Republici Srbiji. Od svih toplana, mi smo među 10 odabranih za nastavak programa. Ovo nam je peti program i podrazumeva rehabilitaciju postojeće toplane „Veljko Vlahović“ . Možda ostane još neka toplana na čvrsto gorivo, ali gledamo da i to povežemo“, saznajemo od Dalibora Ranđelovića, direktora JKP „Badnjevo“.

Programom je predviđena zamena celog toplovoda “Veljko Vlahović”, koja bi trebalo da krene od 15. aprila naredne godine, odnosno po završetku grejne sezone.

„Paralelno sa tim, priprema se toplovod “Borska” koji bi povezivao Opštinu, toplanu na čvrsto gorivo “JNA”, toplanu na mazut “Banana” sa svim okolnim zgradama i Vrtić “Pčelica”. Te toplane bi se ugasile, odnosno spojile u jednu preko koje bi išlo snabdevanje grejanjem i koja bi umesto dosadašnjih energenata koristila drvenu sečku. Očekivali smo da se sav pripremni administravni deo završi do početka ove grejne sezone, međutim na našu žalost, taj deo posla je još uvek u radu.“

U očekivanju velikog posla koji Javno komunalno preduzeće „Badnjevo“ po pitanju grejanja čeka naredne godine, saznajemo i da nije potrebe za velikim radovima, te da su u susret početku grejne sezone rađeni remonti gorionika.