Naslovna Ekonomija HE “Đerdap dva” proslavlja 40 godina od početka izgradnje

HE “Đerdap dva” proslavlja 40 godina od početka izgradnje

503
0

Hidroelektrana “Đerdap dva” započela je pripreme za revitalizaciju svojih deset agregata.

Nakon revitalizacije, istakao je Milorad Grčić, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije prilikom obilaska druge đerdapske fabrike struje, koja obeležava četiri decenije od početka izgradnje, HE „Đerdap dva“ će produžiti svoj radni vek i povećati proizvodni kapacitet sa 270 na 320 megavata.

Napravili smo plan da u narednih deset godina svake godine isključujući I remontujući po jedan hidroagregat, svakom agregatu produžimo vek, modernizujemo ga I povećamo mu kapacitet. Povećanje kapaciteta je planirano za 50 megavata na “Đerdapu dva”. Hidroelektrane su važne jer ulaze u čistu, zelenu energiju, važne su zbog lakšeg održavanja i zbog niže cene koštanja proizvodnje i Srbija ide u tom pravcu, kroz hidropotencijale, kroz vetro parkove ide rame uz rame sa Evropskom unijom, dodao je Milorad Grčić, v.d.generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Obeležavanju četiri decenije od početka izgradnje HE “Đerdap dva” prisustvovali su i graditelji ove elektrane, nekadašnji direktori i radnici, predstavnici negotinske lokalne samouprave sa Vladimirom Veličkovićem na čelu, kao i direktor ovog ogranka Siniša Matović sa saradnicima.

Mislim da je ovo veoma važna privredna tačka I za samu opštinu Negotin I za ceo ovaj kraj. Sve što smo započeli, završili smo na vreme, pa ćemo I ovaj značajan projekat revitalizacije završiti bez dana zakašnjenja, rekao je Grčić.

Za 32 godine, od kada je popularna “dvojka” ušla u eksploataciju, proizvedeno je 44, 2 miliona megavat-časova električne energije. Elektroprivredi Srbije HE “Đerdap dva” je do ovog 1.decembra isporučila 43,4 miliona megavat-časova struje, što je 104,52 odsto od plana.

Počeci izgradnje vezuju se za zajedničku posetu predsednika Jugoslavije i Rumunije Josipa Broza Tita i Nikolaja Čaušeskua, 3.decembra 1977. na mestu gde je Dunav, u zavisnosti od vodostaja, širok 850 do 900 metara. U vreme najobimnijih radova na gradilištu je radilo i po 15.000 radnika, a zbog izgradnje “dvojke” sa naše strane iseljeno je 4.500 ljudi, a sa rumunske 712 stanovnika.

Da bi se izgradio ovakav objekat u priobalnom području na srpskoj strani Dunava, između ostalog, trebalo je izgraditi 643 objekta i 25 kilometara magistralnog puta. Proizvedena električna energija daje nam za pravo da su apsolutno opravdana sredstva koja su uložena u ovaj objekat. Značajnu korist od ovog objekta imaju i dunavski lađari, koji su izgradnjom objekta dobili bezbednu deonicu za transport robe i sve veći broj turističkih brodova koji obilaze Dunav i njegovu okolinu, ističe Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje ogranka HE “Đerdap”.

Od početka izgradnje HE “Đerdap dva” koja sa svojih 10 agregata ima snagu od 270 megavata stalno se pomerala gornja granica proizvodnje električne energije. Hidroelektrana zavisi od dotoka, tako da se na “dvojci” svaki kubik vode spremno čekao i pretvarao u energiju. Prelivalo se samo kad se moralo. Agregati su na izmaku svog radnog veka i naši stručnjaci uveliko rade na pripremi dokumentacije za revitalizaciju primarne opreme elektrane.