Naslovna Kultura Hani Selimović „Zoranov brk“

Hani Selimović „Zoranov brk“

902
0

Poslednje takmičarsko veče 32. „Dana Zorana Radmilovića“ proteklo je u znaku drame apsurda „Čista kuća“ koju je režirala Andrea Pjević. Nagrada „Zoranov brk“ dodeljena Hani Selimović.

Hana Selimović; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Zaječarska publika pozdravila je toplim aplauzom glumački ansambl Ateljea 212 koji je na 32.  „Danima Zorana Radmilovića“ izveo dramu apsurda  ,,Čista kuća“  koju je po tekstu Sare Rul, režirala mlada rediteljka Andrea Pjević, kao svoj master rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

“Ova drama apsurda u dva čina, dosta govori o pritisku. Mi smo svi u nekoj strašnoj vrsti pritiska od uspeha, kreiranja srećnih porodica, karijera, da pokažemo da smo zdravi, funkcionalni. Ono što se dešava likovima, zapravo se događa svima nama. U tom smislu ne bih bežala od klasika da ih nekada u životu režiram, ali mi se čini da prema klasičnoj literaturi moramo imati odgovornost da je moramo čitati iz ovog vremena”, rekla je na okruglom stolu kritike Andrea Pjević.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Žiri 32. „Dana Zorana Radmilovića“ dodelio je nagradu „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, Hani Selimović za ulogu Virdžinije.

“Ovo je  moja prva nagrada na ovom festivalu i ponosna sam što je iz Zoranovog grada vraćam u Zoranovu kuću, Atelje 212.  Nije lako kada odlazite u mesto  koje neguje duh i rad jednog tako velikog umetnika. U sebi onda razmišljate da li možete da zadovoljite ljude koji su naviknuti na ono što je jedan takav glumac imao da ponudi. U Zaječar sam došla pod malim stresom, ali odlazim srećna i zadovoljna”,  kazala je Hana Selimović.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

„Čistu sobu“ su nadahnuto pred publiku, pored Hane, doneli i Natalija Stepanović, Radmila Tomović, Tamara Pjević, Vladislav Mihailović, a glas je pozajmila Vladislava Milosavljević. Mladi autorski tim čine dramaturškinja Ana Vujadinović, scenografkinja Milena Grošin, kostimografkinja Vera Radojević i koreografkinje Tamara Pjević i Ana Ignjatović Zagorac.

“Moja obaveza je bila velika jer mi je zadatak bio da nasmejem publiku. Pre nego glumac naiđe na neku prvu reakciju publike on je najusamljeniji čovek na svetu. To je agonična situacija u kojoj ne znate ništa, ni da li ste talentovani, ni  da li ste na pravom mestu na pravom putu, a pogotovo kada dođete na jedno ovakvo mesto gde je rođen Radmilović, koga kada spomenemo ne možemo da ne govorimo o humoru. Imala sam priliku da danas čujem ono što je rekla velika Renata Ulmanski govoreći o Zoranu Radmiloviću, izjednačivši reč humor sa pojmom humanosti. To mi je bilo veoma inspirativno. Iz mog iskustva ljudi koji su bili najviše sposobni za humor su bili istovremeno i najtužniji ljudi. Srećna sam što sam u ovoj podeli dobila baš ovakvu vrstu zadatka i nadam se da sam pokazala da humor nije nešto što je samo muški posao”, dodala je Hana Selimović.

Festival će zvanično biti završen večeras dodelom nagrada a u čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba, sezona prva“ koju su po tekstu Antona Pavloviča Čehova dramatizovali Una Đelošević i Nikola Zavišić koji je i režirao predstavu.