Naslovna Društvo Hajde da imamo vremena za pregled: Mobilni mamograf u Negotinu još tri...

Hajde da imamo vremena za pregled: Mobilni mamograf u Negotinu još tri dana

1045
0

Kroz mobilni mamograf u Negotinu je do ovog utorka prošlo 246 žena, a preostala tri dana tu mogućnost mogu da iskoriste zainteresovane žene u dobu od 45 do 69 godina, uz uslov da mamografiju nisu radile poslednje dve godine i da nisu lečile dojku od malignih oboljenja.

Zdravstveni centar Negotin u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja, Fondom B92 i kompanijom „Grand kafa“ od 4. oktobra u mobilnom mamografu postavljenom uz zgradu Doma zdravlja (ispred ulaza za fizikalnu terapiju) organizuje besplatne preventivne mamografske preglede za rano otkrivanje raka dojke.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, interesovanje za preglede premašilo je očekivanja, pa je tako u prvih osam dana rada digitalnog mamografa u Negotinu urađeno za gotovo 54 procenta više u odnosu na planirano.

„Samo juče je prošlo 55 žena. Od 4. oktobra kada je mobilni mamograf krenuo sa radom do juče bilo je 246 žena, uglavnom između 55 i 65 godina. Prosek starosti žena koje su obavile mamografski pregled je 62-63 godine. Većina njih nikada do sada nije bila na mamografu, a neke su poslednji put ovu vrstu dijagnostike radile pre desetak godina“, saznajemo u razgovoru sa Dušanom Nikolićem, višim radiološkim tehničarem Zdravstvenog centra u Negotinu.

Kako mamograf radi od 8 do 14 sati, pored pregleda zakazanih putem telefona 062/8097690, činilo se sve da se izađe u susret i ženama koje su na pregled došle bez zakazanih termina. Neke su imale strpljenja da sačekaju, a druge su i odustajale.

„Zdravstveni centar Negotin će se zbog velikog interesovanja za preglede, u dogovoru sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvom zdravlja, potruditi da u najkraćem mogućem roku mobilni mamograf ponovo bude u Negotinu. Rana dijagnostika je, uz redovne medicinske preglede, najbolji način da se bolest otkrije na vreme i da se tako poveća i stepen izlečenja“, kaže Jasmina Jelenković, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra  Negotin.

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, čiji je cilj da podstakne žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, imajući u vidu da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji.

„Svaka žena bez obzira na godine života i svakodnevne obaveze treba da brine, pre svega, o svom zdravlju. Mamografski pregled se radi kod zdravih žena u cilju kontrole i sprovodi se posle 45. godine. Obavljanjem mamografije, promene u tkivu dojke se mogu, ukoliko ih ima, otkriti na vreme i u potpunosti ukloniti bez posledica po zdravlje žene“, podseća doc. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima ovog Instituta, u Srbiji svake godine oboli više od 4.000 žena a 1.600 izgubi život. Poslednjih godina beleži se porast stope obolevanja posle 40. godine, a najviša je u uzrastima od 60 do 74 godine života.