Naslovna Društvo Gurgusovačka kula u novom ruhu dočekala 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu

Gurgusovačka kula u novom ruhu dočekala 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu

486
0

Gurgusovačka kula u Knjaževcu ovogodišnji 58. Festival kulture mladih dočekala je  u novom ruhu zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO.

Radovi na obnovi otvorene pozornice, koje su izveli  „Artifeks gradnja“ iz Niša i „Transkop R“ iz Svrljiga, obuhvatili su parterno uređenje i osvetljenje, kao i nabavku mobilne scenske opreme. Evropska unija finansirala ih je sa 57.000 evra, a opština sa 12.300 evra.

 „Obnovom Gurgusovačke kule značajno će se unaprediti turistički potencijali Knjaževca, a posebno će se poboljšati uslovi za održavanje našeg tradicionalnog Festivala kulture mladih koji svake godine okupi više od 15.000 posetilaca”, rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

Gurgusovačka kula, tursko utvrđenje iz 18. veka, a zatim i tamnica za vreme Karađorđevića kada je stekla naziv „srpska bastilja“, danas je mesto okupljanja mladih.

U Knjaževcu je u toku 58. Festival kulture mladih Srbije koji traje do 31. jula.

„Ove godine su Knjaževčani i Knjaževčanke imali priliku da aktivno učestvuju u selekciji programa festivala. Lokalna samouprava je kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja omogućila da građani kroz participativni proces predlože, a zatim glasanjem i odluče o sadržaju manifestacije. Ove aktivnosti se realizuju u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske“, ističe se u saopštenju programa EU PRO preko kojeg je Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije finansirala projekat obnove otvorene pozornice Gurgusovačke kule.