Naslovna Kultura Gudački ansambl „13 gudača“ i autorsko veče Dejana Despića

Gudački ansambl „13 gudača“ i autorsko veče Dejana Despića

317
0

Kamerni ansambl „13 gudača“, osnovan 2016. godine, predstavio je u Negotinu deo stvaralačkog opusa  akademika Dejana Despića, kompozitora, muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga.

Ansambl „13 gudača“ sa svojim osnivačem i umetničkim rukovodiocem Srđanom Sretenovićem, predstavio je u Negotinu izabrana dela Dejana Despića, kompozitora i akademika, čiji je stvaralački opus neraskidivo vezan i za Festival „Mokranjčevi dani“ u kojem je dugi niz godina bio u organizacionom, festivalskom odboru i programskoj komisiji.

„Prema muzici Dejana Despića gajim neki poseban odnos. Sviram je od mladih dana i sa studentima sam prošao puno njegovih kompozicija, a jedna od njegovih kompozicija „Tri meditacije“ su deo mog doktorskog projekta, koja je po mom ukusu jedna od najlepših kompozicija domaćih autora napisana za violončelo i orkestar, a postoji i varijanta sa klavirom koju sam ja tom prilikom izveo“, kaže Srđan Sretenović.

Koncert je otvorio violončelista Vuk Ovaskainen Despićevim dijalozima za solo violončelo “Lupus in fabula” iz 2012. godine, a zatim su “13 gudača” izvela njegovu “Počasnicu Stevanu Mokranjcu” za gudački orkestar  iz 1997. Ovo delo je, inače, premijerno izvedeno za devet violončela na “Mokranjčevim danima” u Negotinu 1998. godine, u interpretaciji učenika najstarije muzičke škole u Srbiji, Muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda.

Kamerni ansambl „13 gudača“ izveo je sa solistom, violinistom Dušanom Panajotovićem “Koštaninu pesmu”, koju je Despić 2000. oblikovao za violinu i gudački orkestar sa solistom, “Tri meditacije”, inspirisane francuskom vokalnom lirikom, “Concerto sereno” sa solistom mr Ljubišom Jovanovićem, flautistom i redovnim profesorom flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a za kraj i Despićeve “Serenade” iz 2009.

“Od 1972. dolazim na “Mokranjčeve dane”, kao horista i u raznim kombinacijama sa Filharmonijom, orkestrom RTS-a i solistički sam svirao i sa Sandrom Belić i sa klavirom, i sa Verom Ogrizović i uvek je to bio neki poseban doživljaj. Sada preživljavamo teške dane za kulturu koja je na repu društvenih događaja i svaki susret i svaki kontakt kao ovaj znače jako mnogo za sve nas. To je ponovni dah nekog vremena koje često zaboravljamo, a ovakve stvari nas podsećaju da je profesor Despić bio i predsednik Umetničkog odbora, da je ostavio strahovit pečat na “Mokranjčeve dane” i za mene je zato velika radost i veliki ponos što sam deo ovoga, a takođe i nastup sa jednim novim ansamblom, koji je obasut mladim, ambicioznim ljudima, željnim da pokažu šta znaju je svakako dodatni motiv za mene i sve nas”, kaže mr Ljubiša Jovanović.

Naš proslavljeni flautista kulturni je ambasador organizacije “Evropa nostra” u Srbiji, zaslužne što se Mokranjčeva kuća pridružila nedavno Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, na inicijativu Jorgea Šaminea, predsednika novog Evropskog centra za muziku u Francuskoj.

“Moja generacija ima strahovit odnos poštovanja prema Mokranjcu i onome što je učinio za našu muziku i ja sam srećan bio u prilici da budem taj koji je povezao sa nekim evropskim inicijativama i Mokranjčeva kuća i Muzej su primljeni u Asocijaciju kuća i muzeja evropskih komnpozitora, među kojima su Betoven, Mocart, Brams, List, Sibelijus, Bartok… To je za mene bila velika radost i zato ovaj dolazak u Negotin ima neku posebnu boju ponovo“, ističe Jovanović.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.