Naslovna Kultura Grupa “Kalem”u Kladovu

Grupa “Kalem”u Kladovu

168
0

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u sredu 23.juna od 19 sati i 30 minuta priređuje koncert grupe “Kalem”. Koncert je za posetioce besplatan i održava se na Letnjoj pozornici kladovske Biblioteke.

Grupa „Kalem“; promo

“Kalem” je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana, odevenu u novo ruho, sa željom da približi savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. Osim tradicionalne muzike Stefan Ilić, pevač i violinista i Dušan Popović Lipovac, gitarista, izvode i autorsku muziku.

Stefan Ilić je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Posle završene Muzičke akademije u Kragujevcu, karijeru je započeo kao izvođač nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike.

Od 2008. godine svira u narodnom orkestru Aleksandra Sofronijevića sa kojim je zabeležio više stotina nastupa u zemlji i regionu, a ostale su zapažene i turneje po zapadnoj Evropi i Australiji. Sa Dušanom Popovićem Lipovcem, 2017. godine započinje projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa Balkanskog poluostrva i osniva sastav “Kalem”.

Dušan Popović Lipovac, srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. Kao jedan od pedeset izabranih stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu, 2014. godine proučavao je jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu.

Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija) a iz njegovog master rada na temu “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” proistekao je album “Refleksije iz Mediterana “snimljen sa sastavom “Spona”.

Ukoliko vas put nanese u Kladovo ili sa namerom rešite da ne propustite jedinstvenu priliku i numere poput “A što ti je mila kćeri”, “Marijo deli bela kumrijo” ili “Zbog tebe momo ubava” čujete u novom ruhu, organizatori poručuju da ponesete podlogu za sedenje i pronađete svoje mesto za uživanje unutar tribina Letnje pozornice, klupi, travi, keju ili dodatnim stolicama. U svakom slučaju sjajan muzički doživljaj vam je zagarantovan.