Naslovna Kultura Grčka državna televizija snimala u Negotinu i okolini

Grčka državna televizija snimala u Negotinu i okolini

1230
0

Ekipa serijala „Balkan express“ grčke državne televizije već desetak dana snima u Srbiji. Kadrovi Negotina, Rajca, Vratne i razgovori na temu običaja, kulture, prirodne pojave i zanimljivi ljudi, naći će svoje mesto u nekoj od narednih emisija.

Ekipa trećeg kanala grćke državne televizije snima KUD „Floričika“ iz Jabukovca

Treći kanal grčke državne televizije iz Soluna je na istok Srbije stigao uz posredovanje krajinskog umetnika Dragiše Ćosića, koji je godinama živeo i stvarao u ovoj zemlji. Ćosić koji je završio grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu a postdiplomske studije grafike u Beogradu, član je Udruženja likovnih umetnika Srbije, a od 2008. godine i umetničkog udruženja Grčke.

„Sedam godina sam čekao snimanje u mom rodnom kraju. „Balkan express“ je jedna predivna, veoma gledana emisija, sa svetskom produkcijom, u trajanju od sat vremena. Snima se na celom Balkanu i emituje svakog meseca. Ekipa je snimanje započela u Vojvodini, a onda preko Golupca, Lepenskog vira, Donjeg Milanovca, stigla do Majdanpeka. Tamo sam im se priključio i sa njima dva dana učestvovao na snimanjima u Rajcu, Negotinu i Vratni“ , kaže Dragiša Ćosić, slikar, grafičar, pesnik, koji je radost trenutka stvaranja emisije u kraju iz koga potiče, podelio i sa publikom okupljenom na promociji časopisa „Buktinja“.

Saznajemo da je „Balkan express“ u Negotinu bio zainteresovan za snimanje Muzeja Krajine, stare crkve Presvete Bogorodice, Muzeja Hajduk Veljka. Tako su zaposleni u Muzeju govorili na temu arheologije i istorije Negotina i naravno na temu Hajduk Veljka i Čučuk Stane.

Autore emisije je posebno zanimao taj segment priče imajući u vidu da je grčki junak Jorgos Olimpios, bio Hajduk Veljkov pobratim i saborac koji je takođe ratovao protiv Turaka, prvo u svojoj zemlji, a posle širom Balkana.

U našem narodu poznat je kao kapetan Jorgać, za koga se posle pogibije Hajduk Veljka udala Stana Plještić, čuvena Čučuk Stana.

„Pobratim Hajduk Veljka Jorgos Olimpios, rođen je sa strane Olimpa gde se nalaze vlaška sela. To su u blizini Larise – Kokinoplo, zatim selo Livadi u kojem je Jorgać rođen 1772. godine. Kako je i glavni reditelj serijala grčki vlah, zanimale su ih i odlike vlaškog stanovništva na ovim prostorima“ , ističe Dragiša Ćosić koji je grčkoj ekipi bio od značajne pomoći, imajući u vidu da je njegovo mesto rođenja u vlaškom kraju, krajinskom selu Bukovče.

U porti manastira Vratna, ekipa trećeg kanala grčke državne televizije zabeležila je i dva spleta izvornih vlaških igara iz Jabukovca i okoline u izvođenju omladinske i starije folklorne grupe, kao i razgovore sa članovima KUD „Floričika“ iz Jabukovca.

„Balkan express“ je posle Negotina nastavio put Zaječara i Bora.