Naslovna Kultura Gradski hor „Mokranjac“ sjajnim koncertom poželeo Negotincima srećnu 2022.

Gradski hor „Mokranjac“ sjajnim koncertom poželeo Negotincima srećnu 2022. [Foto]

760
0

Gradski  hor “Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković kao poklon svom gradu sinoć je u muzičkom paviljonu u gradskom parku  priredio novogodišnji koncert.

Gradski  hor “Mokranjac”, iako jedan od najmlađih u Negotinu, zauzima značajno mesto na kulturnoj sceni promovišući dela domaćih i stranih autora i čuvajući ih od zaborava.

Ni hladno kišno vreme nije omelo Negotince da uživaju u lepoti horskih kompozicija i programu simbolično nazvanom „Novogodišnja čestitka“ koji su priredili Gradski horski ansambl „Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.

Od “Benediktusa”  kompozicije Rut Moris Grej kojim je hor otvorio svoj nastup preko probranih i popularnih melodija po kojima i poistovećujemo Novu godinu i praznike, članovi ovog negotinskog hora, vođeni energičnom Ružicom Rajković, odveli su publiku na jedno imaginarno novogodišnje putovanje.

Bilo je tu i setnih numera, poput one božićne “Silent night”, pa „Amazing grace“, pa popularna i često izvođena novogodišnja “Wassailing song“ sa sjajnom Magdalenom Antić kao solistom, razigrana latino pesma “Un poquito cantas”, afrička tradicionalna sve do kompozicije Aleksandra Brujića “Božić, Božić” iz Duhovne lire Svetog Nikolaja Velimirovića.

Lepotu i izražajnost horskog pevanja uveličali su i instrumentalisti Dušan Šuša i Aleksandar Mitić za klavirom i Saša Grujić i Milan Marković sa udaraljkama.

Za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuli su se horisti probranim novogodišnjim i božićnim pesmama, ali i učesnici Novogodišnjeg sajma rukotvorina, koji će centralnu pešačku zonu, zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Negotin,  krasiti svojim kreativnim i originalnim suvenirima, medenjacima, proizvodima od meda, vinom, upotrebnim predmetima i rukotvorinama sve do Božića, 7. januara.

Oni najmlađi su, osim u nastupu negotinskih horista, uživali u slatkišima, oni stariji u kuvanom vinu, a svi zajedno u mekicama iz Jasenice ulepšavajući jedni drugima predstojeće praznike i šireći radost i lepe želje da ova naredna godina bude i bolja, i lepša i zdravija od 2021.

Za članove Gradskog hora „Mokranjac“  koji su ove godine učestvovali na 55. „Mokranjčevim danima”, a nedavno na obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru, ovaj je nastup bio, možda, tek jedan u nizu, ali za publiku koja im nije dala da tek tako odu sa podijuma, ovo je bila pretpraznična uvertira i dokaz da je i te kako željna ovakvih dešavanja.