Naslovna Hronika Gradska deponija dva dana gašena vodom, trenutno se zatrpava zemljom

Gradska deponija dva dana gašena vodom, trenutno se zatrpava zemljom

645
0

Nakon što su 48 sati neprekidno sa više od 1.600 kubika vode gasili požar na gradskoj deponiji u Negotinu, danas su radnici teškim mašinama počeli zatrpavanje zgarišta.

Požar na gradskoj nesanitarnoj deponiji,  koji je od 5. februara goreo u delu smetlišta u kojem se skladišti komunalni otpad,  konačno je, navode u Situacionom centru opštine Negotin, lokalizovan, ali ne i u potpunosti likvidiran.

Na deponiji nema više otvorene vatre, ali na pojedinim mestima vatra i dalje tinja jer sagoreva otpad na dubini od pet metara. Primetno je manje i dima koji je danima prekrivao Negotin i okolna sela ugrožavajući i zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Ovog vikenda borbu sa otvorenim plamenom, ali i sagorevanjem otpada u unutrašnjosti zemlje, vodila su 24 vatrogasca- spasioca sa 12 vozila iz Vatrogasno spasilačkih odeljenja Negotin i Donji Milanovac i Vatrogasno spasilačke brigade Bor, kao i vatrogasci iz industrijskih vatrogasnih jedinica HE  „Đerdap dva“ i „Eliksir“ i radnici JKP  „Badnjevo“.

“Na izradi puteva za prolaz vatrogasnih kamiona do mesta za gašenje, danas su bile angažovane dve  radne mašine. Radne mašine će i sutra raditi na zatrpavanju deponije zemljom koju će dovoziti tri kamiona koje je opština Negotin angažovala od pravnih lica”, navode u Situacionom centru opštine Negotin.

Na gradskoj deponiji trenutno se razastire zemlja na zgrarište uz pomoć tri kamiona, dva buldožera i jednog utovarivača. Cilj je da se ovo mesto, koje je poslednjih dana intenzivno zahvatilo površinu od četiri hektara, u potpunosi zatrpa kako bi se sprečilo da se deponija opet zapali.

“I dalje će se vršiti nadzor nad akcijom gašenja, i u slučaju potrebe, ekipe Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin će uključiti sa ljudstvom i tehnikom”, dodaju u Situacionom centru.

Požar na deponiji prvi put je evidentiran prošle subote, kada je, zbog paljenja strništa iz pravca Srbova, zbog vetra zahvatio obod deponije, ali je on, naporima vatrogasaca saniran. U kasnim popodnevnim satima, 5. februara požar je izbio u delu gde se izbacuje kabasti otpad i zbog vetra se proširio na deo deponije sa komunalnim otpadom. Od tada neprekidno gori.

Od početka februara vatrogasci u Borskom okrugu intenzivno gase požare na otvorenom, reagujući u čak 78 slučajeva, od kojih su 24 bila na teritoriji opštine Kladovo.

Najviše su posla, ipak, imali negotinski vatrogasci koji su gasili požare na čak 49 lokacija, a samo u nedelju su, pored deponije, intervenisali u selima Rogljevo, Rečka, Malajnica, Mokranje, na Aliji i u samom gradu.