Naslovna Društvo Gradovima i opštinama istočne Srbije sredstva iz Zelenog fonda: Negotinu 2,7 a...

Gradovima i opštinama istočne Srbije sredstva iz Zelenog fonda: Negotinu 2,7 a Boru 18 miliona…

394
0

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je Preliminarnu rang listu projekata za finansiranje po javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2021. godini.

Ilustracija, pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine podržaće 43 projekta opština i gradova sa ukupno 332,9 miliona dinara. Na spisku podržanih našlo se i šest od osam lokalnih samouprava iz istočne Srbije.

Tako će opštini Negotin projekat podizanja zelene površine na degradiranoj parceli u naselju Miloševski put resorno ministarstvo subvencionisati sa traženom sumom od 2.773.296 dinara. Lokalna samouprava će za pejzažno uređenje ove parcele i nabavku i ugradnju opreme za dečje igralište sufinansirati sa 693.324 dinara.

Bor će za sanaciju zagađenog zemljišta kod Studentskog doma u ovom gradu dobiti 18 miliona dinara iz Zelenog  fonda Republike Srbije, a grad Zaječar za uređenje degradiranog zemljišta u naselju Oskoruša 11.746.440 dinara, koliko su i tražili od resornog ministarstva.

Opštini Boljevac za formiranje antierozione pregrade odobreno je 10 miliona, a opštinama Kladovo  i Knjaževac po četiri za rekultivaciju zemljišta u centru sela Rtkovo, odnosno za  uređenje degradirane javne zelene površine uz objekat opštinske uprave u Knjaževcu.