Naslovna Kultura Gradovi u fokusu 2019:  Ministarstvo kulture podržalo projekte Sokobanje i Boljevca

Gradovi u fokusu 2019:  Ministarstvo kulture podržalo projekte Sokobanje i Boljevca

274
0

Na konkursu „Gradovi u fokusu 2019“ od 58 projekata, koliko ih je do predviđenog roka stiglo, Ministarstva kulture i informisanja rešilo je da sa 133 miliona dinara podrži 11 projekata iz isto toliko gradova i opština.

Ministarstvo kulture podržalo je projekte koji su stigli iz Čačka, Svilajnca, Jagodine, Bačkog Petrovca, Loznice, Doljevca, Vršca, Despotovca, Aranđelovca, ali i dve opštine iz istočne Srbije, Sokobanje i Boljevca.

Najviše sredstava na konkursu, čak 17 miliona, dodeljeno je za projekat opštine Sokobanja „Kulturno srce Srbije“.

“Projekat koji je podržan sredstvima Ministarstva za Sokobanju predstavlja veliku stvar. Naš bioskop će prerasti u kulturni centar. Rekonstruisaćemo i opremiti salu koja će imati sve uslove za organizovanje raznih manifestacija”, rekao je Isidor Кrstić, predsednik opštine Sokobanja na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj su predstavljeni podržani projekti .

Sa osam miliona dinara podržan je i projekat opštine Boljevac„sКOCkavanje“, koji predviđa opremanje scene u tamošnjem Kulturno-obrazovnom centru.

“Time će se stvoriti uslovi za realizaciju savremenih umetničkih programa. Na ovaj način će biti zaokruženo uređenje zgrade ustanove kulture, čija je rekonstrukcija završena prošle godine zahvaljujući projektu „Osnova za bolju budućnost mladih“, koji je opština Boljevac realizovala sredstvima Evropske unije kroz program prekogranične saradnje sa Bugarskom”, navode u opštini Boljevac.

Inače, opštini Negotin je, an ovom konkursu, prošle godine sa pet miliona dinara podržan projekat “Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturu”, koji je Domu kulture doneo polukoncertni klavir, marke “Boston”.